Guvernul de la Paris a decis marți să respingă propunerea de creștere la șase săptămâni a intervalului dintre prima și cea de-a doua doză a vaccinului împotriva COVID-19 de la Pfizer-BioNTech, menținând actualul interval, cel de 3-4 săptămâni.
Decizia a fost luată în contextul lipsei unui consens științific referitor la oportunitatea unei asemenea schimbări, informează Digi24.
Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat că, pe lângă absența unei opinii științifice unanime, „cu cât creşte mai mult intervalul dintre doze, cu atât creşte şi posibilitatea ca persoanele deja vaccinate să uite a doua programare”.
Prin decizia de marți, Executivul francez dezaprobă recomandarea Înaltei Autorități Sanitare a Franței, care susținuse ideea creșterii intervalului dintre doza inițială și rapel pentru a permite imunizarea a cât mai multe persoane, ca urmare a apariției noilor tulpini, mai contagioase, ale SARS-CoV-2.
Potrivit estimării acestei instituții, prin prelungirea duratei de timp dintre cele două doze, ar fi imunizate în Franţa încă 700.000 de persoane în prima lună de la aplicarea acestei măsuri.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății de la Paris a susțiut că pe termen mediu impactul unei astfel de măsuri ar fi minim și a „optat pentru siguranța datelor deja validate”. Veran mai susține că o astfel de modificare ar putea duce la scăderea încrederii cetățenilor în campania de vaccinare.
Franţa a înregistrat de la începutul pandemiei 3,05 milioane de cazuri de COVID-19, la o populaţie de circa 67 de milioane, şi 73.494 de decese asociate acestei boli.
Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.
Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.