Prima pagină » Coronavirus » Gabriel Diaconu, psihiatru: ”Rar mi-a fost să văd un guvern mai cinic decât acesta, care aşteaptă să crească numărul de infecţii, de bolnavi, de morţi”

Gabriel Diaconu, psihiatru: ”Rar mi-a fost să văd un guvern mai cinic decât acesta, care aşteaptă să crească numărul de infecţii, de bolnavi, de morţi”

Gabriel Diaconu, psihiatru: ”Rar mi-a fost să văd un guvern mai cinic decât acesta, care aşteaptă să crească numărul de infecţii, de bolnavi, de morţi”

„Nu, nu pentru că sunt românii proşti am rămas în urmă cu vaccinarea. Am rămas în urmă pentru că, şi se vede cu ochiul liber, preocuparea celor astăzi la putere e să discute, lupi şi oi, despre ce mănâncă diseară”, susține Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Gabriel Diaconu a scris, într-o postare pe pagina de Facebook, despre faptul că există niște greșeli în ideea privind nivelul de educație și vaccinare anti-COVID.

Potrivit medicului, „circulă o prostie pe internet, o comparație între harta vaccinării anti-COVID/ acoperire la nivelul populației UE, respectiv nivelul de educație, așa cum e el reflectat prin scorururile medii PISA.”

„Hărţile seamănă, privite cu ochiul liber, deci par a sugera că unde sunt mai puţini “educaţi” (cum e cazul României), sunt şi mai puţini vaccinaţi. E o speculaţie grosolană. Corelaţie, şi dacă ar fi, nu înseamnă cauzalitate. Iar în ce priveşte gradul de vaccinare a populaţiei, alţi factori intervin cu rol mult mai important, respectiv pot fi exploraţi. E uşor să dai vina pe cetăţean că e prost, vezi ne-educat, deci de aia nu se va vaccina. E de fapt momentul când degrevezi autoritatea sanitară de orice responsabilitate. E un mare cadou făcut administraţiei, guvernului, celor cu putere de decizie, spune

„Oamenii ne-educaţi au putere de judecată. Nu îi vezi aruncându-se de pe stânci”

„Totuşi şi oamenii ne-educaţi au putere de judecată, în mare măsură. Iau decizii în viaţa de zi cu zi. Nu îi vezi aruncându-se de pe stânci. E corect, de multe ori felul în care fac alegeri nu respectă minima raţiune, dar unde unul nu judecă, grupul preia şi se sfătuiesc unii pe ceilalţi. De fapt, să alcătuieşti o metodă prin care să imunizezi 70% din populaţie ar presupune că vei fi cunoscut resorturile la care răspund sub-grupurile ei. Sunt bani de investit, judecând cât economiseşti de fapt mai târziu din cheltuieli medicale cu tratamentul bolii contra căreia vaccinezi. Ai nevoie de roţi dinţate şi un bun ambreiaj între guvern şi administraţiile locale încât mesajul de sus să ajungă până în jos şi în lături. Şi mai ai nevoie, fără de care nu se poate, de voinţa şi dorinţa de a atinge acel orizont, cu titlu prioritar şi primordial.”

El precizează că „nu pentru că sunt românii proşti am rămas în urmă cu vaccinarea”.

„Degete se întind acuzator de la unii la alţii, care mai de care mai deştept”

„Nu, nu pentru că sunt românii proşti am rămas în urmă cu vaccinarea. Am rămas în urmă pentru că, şi se vede cu ochiul liber, preocuparea celor astăzi la putere e să discute, lupi şi oi, despre ce mănâncă diseară. Oameni care au ştiut să profite de dramă, de morţi, de necazul altora când le-a convenit, în discursul public, dar care mai apoi au făcut aidoma, adică au lăsat sănătatea pe pustii, în loc să umble la ea cât să meargă, cât de cât. Degete se întind acuzator de la unii la alţii, care mai de care mai deştept, care mai de care cu “scor mare PISA”, pe seama necăjiţilor. Dar, dacă ignori zgomotul, vezi nişte inşi complet rupţi de umanitate, în transa propriilor pofte, cu ochiul şi pupila dilatate la gândul că ar putea învinge, sau măcar să piardă celălalt.”

„Populaţia se educă prin mijlocirea resursei pe care o oferă statul”

„Ducând de mai bine de un an şi jumătate lupta aceasta, oare nu am învăţat încă de indiferenţa molimei la culoarea politică a ministrului, primarului, decidentului în general? În matricea lui Cippola proştii se mai numesc şi “neajutoraţi”. Conducătorii noştri nu sunt proşti. Sunt bandiţi, în limbajul aceluiaşi autor. Mai întâi să le fie bine lor, şi abia după aia celorlalţi. E ticăloşie, nu prostie. Raţionalizata apoi prin diverse neputiinţi. Că aia nu, că cealată nu încă. Fără acel mecanism prin care să îi poţi trage la răspundere, aceşti oameni vor continua să prolifereze, iar sistemul nostru medical, sănătatea noastră publică respectiv calitatea vieţii fiecăruia vor fi viciate de sărăcie, de mizerie şi de corupţie. Actul medical e făcut de doctor. Restul nu îi aparţine.

Educaţia e o formă de apostolat pentru noi. Nu noi ar trebui să o facem decât unul altuia. Populaţia e educată, şi se educă, prin mijlocirea resursei pe care o oferă statul, respectiv alte unelte non-guvernamentale care intră în comunităţi. Rar mi-a fost, de-a lungul vieţii mele, să văd vreun guvern mai cinic decât acesta, care aşteaptă să crească numărul de Infecţii, numărul de bolnavi, de morţi, încât doar frica şi teroarea să îi ducă pe oameni la vaccin. Poate unii o vor face. Dar cei care mor ar trebui să ştie de ce mor: ei mor pentru că au fost abandonaţi sorţii de nişte nenorociţi”, a mai precizat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele