Gabriel Ichim, cercetător român stabilit în Franța: „Coronavirusul și vaccinul nu sunt arme biologice” / „Vaccinurile ARN reprezintă un avans tehnologic major”

Gabriel Ichim, cercetător român stabilit în Franța: „Coronavirusul și vaccinul nu sunt arme biologice” / „Vaccinurile ARN reprezintă un avans tehnologic major”
Gabriel Ichim, cercetător român stabilit în Franța: „Coronavirusul și vaccinul nu sunt arme biologice” / Sursă FOTO: adevarul.ro
Publicat: 20/03/2021, 18:04

Gabriel Ichim, cercetător român stabilit în Franța, explică faptul că SARS-CoV-2 și vaccinul anti-virus nu sunt arme biologice. Acesta a punctat faptul că nu au fost găsite dovezi care să arate că virusul a fost creat în laborator.

Cercetătorul român stabilit în Franța a explicat pentru adevarul.ro faptul că visursul SARS-CoV-2 nu a fost manipulat în laborator.

Gabriel Ichim, cercetător român: „Nu există dovezi că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator”

„La momentul actual nu există dovezi că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator. Această afirmaţie se bazează pe studiul minuţios al codului sau genetic care arată că acest virus nu a fost manipulat în laborator. În plus, acest virus este foarte asemănător altor şapte coronavirusuri cunoscute deja de către virologi, capabil să infecteze omul. Având în vedere similitudinea dintre SARS-CoV-2 şi coronavirusurile identificate în liliaci (similitudine de 96.2%), cea mai plauzibilă sursă este deci liliacul. Infectează oamenii căci acest virus a dezvoltat un tropism (specificitate) pentru proteină ACE2 care este prezentă la suprafaţa celulelor umane.

Este definiţia lacăt-cheie: ACE2 este lacăt, iar proteina S de la suprafaţa SARS-CoV-2 este cheia. Din nefericire, ACE2 este prezent în numeroase organe (plămâni, creier, rinichi, ficat, tub intestinal) şi de aceea virusul conduce la o destabilizare a organelor multiple. Categoriile vulnerabile (în special bătrânii) sunt ţintă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, iar mortalitatea cea mai importantă este printre persoanele cu hipertensiune, diabet sau obezitate. Dar nici coronavirusul, nici vaccinul nu sunt . Este pură speculaţie. SARS-CoV-2 este un accident, nu o armă”, a explicat specialistul.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre cum a fost posibilă dezavoltarea atât de rapidă a unor vaccinuri.

De ce au fost dezvotlate atât de rapid vaccinuri împotriva COVID-19

„Astăzi, un an după declanşarea pandemiei, comunitatea ştiinţifică, în strânsă colaborare cu firmele farmaceutice, a ajuns să propună nu mai puţin de opt vaccinuri împotrivă SARS-CoV-2. Din punct de vedere al saltului tehnologic, unele dintre aceste vaccinuri nici nu erau imaginabile acum câţiva ani. Rapiditatea cu care au primit aprobarea de utilizare nu este un argument pentru a refuza vaccinarea. Toate studiile s-au făcut în concordanţă cu regulile stricte impuse de agenţiile de reglementare naţionale sau europene. Adevărul este simplu: în sfârşit, cercetarea a fost finanţată aşa cum merită”, a punctat doctorul Gabriel Ichim.

Gabriel Ichim, cercetător român stabilit în Franța: „Coronavirusul și vaccinul nu sunt arme biologice” / Sursă FOTO: adevarul.ro

„Unele vaccinuri utilizează particule virale inactivate pentru a antrena sistemul imunitar împotriva unei adevărate infecţii cu SARS-CoV-2, cum este cazul vaccinului dezvoltat de compania chineză Sinovac. A doua strategie este folosirea unui vector viral non-replicativ care, asemenea unui cal troian, are rolul de a introduce în celulele umane informaţia genetică necesară pentru a produce o parte din virusul SARS-CoV-2 şi ca urmare sistemul nostru imunitar va fi capabil să recunoască şi să distrugă adevăratul virus. Această strategie a fost pusă la punct de compania AstraZeneca în colaborare cu universitatea engleză Oxford.

Un imens salt conceptual a fost făcut de companiile BioNTech în colaborare cu firmă farmaceutică Pfizer şi de către compania americană Moderna. BioNTech a avut ingeniozitatea să folosească ca bază a vaccinului molecule de RNA ce poartă informaţia necesară pentru a produce proteină virală S (sau spicul). În esenţa, acest ARN este injectat în muşchiul pacientului, unde va fi absorbit de celulele imunitare. Aceste celule utilizează ARN vaccinal ca matriţă pentru sinteza proteinei virale S şi deci celulele nostre imunitare vor fi capabile în consecinţă să recunoască şi să combată o adevărată infecţie cu SARS-CoV-2.

Eficacitatea şi siguranţa vaccinului dezvoltat de Pfizer / BioNTech sunt garantate de un studiu făcut pe aproare 40.000 de pacienţi, dintre care mai mult de 90% au fost protejaţi de forme grave de COVID-19. Vaccinurile ARN reprezintă un avans tehnologic major ce va fi cu siguranţă aplicat pentru tratarea maladiilor multiple, că de exemplu pentru cancer sau bolile neurodegenerative”, a explicat cercetătorul.

„Ştiinţa va fi cea care va pune capăt pandemiei de COVID-19”

De asemenea, acesta a susținut că efectele secudare ale vaccinurilor sunt „marginale”. Specialistul a punctat că prin vaccinare și atingerea imunității colective pandemia va trece.

„Virusul ar fi putut să apară în Franţa sau în România. Este un accident al naturii, dar trebuie să învăţăm şi să ne pregătim pentru viitoarele pandemii. Ştiinţa va fi cea care va pune capăt pandemiei de COVID-19. În plus întreţine speranţa de a propune soluţiile altor crize mondiale, cum ar fi de exemplu criza climatică. Iar istoria ştiinţei ne dă răspunsul: de câteva ori ştiinţa nu a avut dreptate (vezi teoria eugeniei, a rasei pure), dar s-a autoreglat, şi-a îndreptat greşeala, şi de cele mai multe ori ştiinţa a avut dreptate. Eu am încredere în toate vaccinurile care trec testele regulamentare. Deci o să mă vaccinez cu primul care îmi va fi oferit”, a mai explicat Gabriel Ichim.

Cercetătorul român stabilit în Franța este doctor în Biologie moleculară și celulară. Acesta conduce o echipă de cercetare pentru descoperirea de terapii de cancer. Echipa își desfășoară acitvitatea la Centrul de Cercetare a Cancerului Lyon.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang