GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila: Nu avem o creștere efectivă a numărului de cazuri. / Dacă trendul continuă, probabil se poate trece la o altă etapă a măsurilor de relaxare

Publicat: 26/05/2020, 13:00
Actualizat: 26/05/2020, 16:32

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României în Comitetul executiv al OMS, a explicat, la Gândul Live, că numărul cazurilor noi de infecțiui cu noul coronavirus nu a înregistrat, pentru moment, o creștere provocată de relaxarea restricțiilor, ceea ce ar putea duce la decizia de a intra intr-o nouă etapă de limitare a măsurilor impuse de autorități.

„Azi ar fi trebuit o imagine mai clară a impactului măsurilor de relaxare, pentru că practic se prezintă situația din ziua de luni, când probabil că au fost făcute în jur de 10.000 de teste, deci multe la nivel național, și atunci, dacă relaxarea ar fi avut un efect nefavorabil, am fi asistat la o creștere a numărului, așa că deocamdată văd că staționează între 150 și 200 de cazuri zilnic, ceea ce e un lucru bun, pentru că nu avem o creștere efectivă a numărului de cazuri, care era posibilă datorită introducerii măsurior de relaxare. Să vedem în toată această săptămână cum evoluază lucrurile”, a spus Alexandru Rafila, la Gândul Live.

„Dacă e o creștere din aceasta de plus, minus 20%, nu e o problemă, dacă am o creștere constantă de la o zi la alta cu 20% a numărului de cazuri, atunci am o problemă sau dacă întâmplător am o dublare sau o triplare a numărului de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci, într-adevăr, trebuie să ne îngrijorăm. Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat și am ajuns de la o medie zilnică de peste 300 de cazuri la o medie de în jur de 200 de cazuri, în ultima perioadă, arată o scpdere de 30%. Dacă acest trend va continua, și sperăm să continue, atunci probabil că Ministerul Sănătății, Ministerul Administrației și alte ministere pot trece la o altă etapă a măsurilor de relaxare”, a spus Alexandru Rafila, la Gândul Live.

„Trebuie să ne păstrăm comportamentul preventiv în perioada următoare”

Potrivit lui Alexandru Rafila, evoluția cazurilor este constată tocmai pentru că populația respectă măsurile impuse. „În momentul în care nu o să mai respectăm aceste măsuri sau chestiunea de nerespectare devine o obișnuință, atunci sigur că lucrurile se pot schimba. Eu nu vreau să sperii pe nimeni în vreun fel, dar cred că trebuie să ne păstrăm comportamentul preventiv în perioada următoare ca să putem să traversăm cu bine această vară”, a subliniat președintele Societății Române de Microbiologie.

Conform celei mai recente raportări, de marți a Grupului de Comunicare Strategică, față de raportarea de luni, numărul cazurilor noi a scăzut sub pragul de 200, respectiv au fost înregistrate 146 de noi cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul României.

„Lumea vrea măsuri de relaxare a accesului la o serie întreagă de servicii sau de activități și coroborează chestiunea asta cu relaxarea comportamentală. Nu cred că e un lucru bun, că lucrurile nu merg așa, relaxarea comportamentală nu poate să vină decât atunci când e clar că nu mai circulă virusul sau circulația este extrem de redusă”, a subliniat Alexandru Rafila.

Vineri, 22 mai, s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul emis în baza Legii 55/2020 şi a HG 394/2020 prin care devin obligatorii două măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în starea de alertă. Astfel, ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

Posibila apariție a unui val doi în toamnă are legătură cu sezonalitatea infecțiilor respiratorii. „Sezonul rece predispune la îmbolnăviri cu diverse virusuri, inclusiv noul coronavirus, și atunci sezonalitatea aceasta a fost extrapolată, având în vedere că au fost și alte tipuri de de coronavirus care au această sezonalitate dovedită”, a precizat Alexandru Rafila, „mai ales că față de alte microprganisme, noi nu avem niciun fel de imunitate față de acest virus, decât cei câțiva care au trecut prin boală, câteva procente din populație”. Conform studiilor din Franța, Spania, doar 5% din populație a trecut prin infecție, valoarea probabil că se va dubla spre toamnă, dar rămân 90% dintre persoane care nu au un răspuns imun eficace împotriva acestui virus, a precizat președintele Societății Române de Microbiologie.

„Se pare că hidroxiclorochina nu e la fel de promițătoare cum era la început”

Alexandru Rafila a comentat și ultimele decizii privitoare la schemele terapeutice, după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat luni suspendarea, ca măsură de precauție, a testelor clinice cu hidroxiclorochină ca tratament pentru COVID-19, teste clinice pe care le desfășoară cu parteneri din mai multe țări.

„Se pare că hidroxiclorochina nu e la fel de promițătoare cum era la început. E normal să fie așa. Lumea ia chestiunile astea ca o contrazicere, ca la început am zis că e eficace, acum zic că nu e eficace. În momentul în care ai o boală nouă, lucrurile evolueazî, nu pot să rămână la același nivel al cunoașterii, pentru că la început încercăm niște variante terapeutice pe care le avem la îndemnână și se pare că ar putea fi utile. În timp, unele se validează, altele se invalidează și e normal. Și pe de o parte OMS, pe de altă parte Franța a sistat administrarea hidroxiclorochinei în schemele terapeutice datorită unor efecte toxice asupra cordului și ea trebuie administrată, dacă continuă, cu multă precauție”, a explicat Alexandru Rafila.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×