Prima pagină » Coronavirus » GÂNDUL LIVE. Corina Drăgotescu: „Unii îl critică deja pe Joe Biden, pentru că a dat înapoi cu promisiunile electorale”

GÂNDUL LIVE. Corina Drăgotescu: „Unii îl critică deja pe Joe Biden, pentru că a dat înapoi cu promisiunile electorale”

GÂNDUL LIVE. Corina Drăgotescu: „Unii îl critică deja pe Joe Biden, pentru că a dat înapoi cu promisiunile electorale”

Corina Drăgotescu, jurnalist român stabilit în SUA, a luat „pulsul” societății americane, în primele zile ale mandatului lui Joe Biden. Gazetarul a declarat, la GÂNDUL LIVE, că atmosfera este mai calmă, dar există și voci critice la adresa noului președinte, care ar fi „dat înapoi” în privința unor promisiuni electorale.

Momentan este o pauză. E pauza speranței, că va fi mai bine, că lucrurile vor merge așa cum au fost promise. Deja unii oameni au început să-l critice pe Biden, pentru că a început deja să dea înapoi cu promisiunile din campanie. Spre deosebire de România, unde știm cum sunt politicienii, în America chiar contează. E o pauză, lumea s-a mai calmat, avea nevoie de o speranță, pentru foarte mulți, Biden înseamnă această speranță.

Am văzut lume foarte fericită, crezând că va fi lapte și miere de mâine. Biden nu scapă de comentariile, glumele cu „bunicul care vorbește lent, bunicul scos din piramidă…”.

Gândiți-vă că doar 19% din electoratul lui Trump crede că Biden a câștigat pe bune alegerile. Toată lumea vrea să vadă care sunt pașii lui Trump. Dar dată fiind izolarea pe care a cunoscut-o în ultimele două săptămâni ale mandatului, eu una nu știu ce se va întâmpla. Îi va fi foarte greu să mai reprezinte ceva în perioada următoare.

„Există o rană neînchisă”

Nu exclud să apară mișcări de tip Trump. Nu exclud. Există o rană neînchisă, câștigarea sau pierderea alegerilor. E foarte interesant, nu te-ai fi așteptat ca America să treacă prin așa ceva. Nu curge lapte și miere.

Sunt oameni la fel ca noi. În multe privințe sunt mai needucați politic vorbind decât suntem noi. Sunt mult mai mulți, de origini diferite. Toată lumea se uită spre Kamala Harris ca următoarea persoană care va conduce SUA, ca simbol va însemna foarte mult. Mai ales că ea nu a promis atât de multe ca Biden.

Aștept cu nerăbdare să văd strategia de securitate națională. Acolo îți dai seama dacă America se uită doar spre interior sau și spre exterior.

Mandatele republicane s-au concentrat doar pe creșterea internă. Democrații spun „NU”, ei trebuie să meargă în lume, să arătăm că suntem buni, că democrația americană trebuie extinsă în alte țări – bine, nu în forma în care a fost acum două săptămâni.

„America poate crește din industria militară”

Dar nu ai de unde să crești. Îți trebuie creștere economică. America o găsește prin susținerea industriei militare, una din principalele componente din PIB. America luptă împotriva terorismului în exterior, dar nu are definit terorismul domestic. Ceea ce s-a întâmplat acum două săptămâni în SUA.

E foarte interesant. E ipocrizie. Dacă ești o mare putere… Toate marile puteri au fost ipocrite în anumite momente istorice. Nu le putem cere să nu fie ușor ipocrizi. Lucrurile sunt ca la noi, dar într-o dimensiune extrem mai mare, cu atitudinea unei țări extrem de puternice, o forță mondială, indiferent cine e la putere.

„Parlamentul american funcționează ca în România, dar…”

Știrile care au venit au fost în direcția unei reîntoarceri la ceea ce a fost înainte de Trump: reintrarea în OMS, în acordul de la Paris. Dar presupune taxe, energie mai scumpă. Sunt foarte, foarte multe lucruri care vor afecta… Reîntoarcerea la ce a fost nu e neapărat cea mai bună soluție.

Promisiunea legată de bani și aici… Parlamentul funcționează ca în România. Speranța e cea care ajută foarte mult în momentul ăsta. Lumea după un an de zile de stat acasă, de economie care moare… Într-un mod ciudat, Biden cu vârsta lui „fragedă”, de 78 de ani, reușește să aducă speranță.”, a declarat Drăgotescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele