GÂNDUL LIVE. Dumitru Costin, lider BNS: Unii agenți economici care, cu obrăznicire și nesimțire, au trimis oameni acasă într-o stare de incertitudine se vor înghesui să ia bani de la bugetul public
This browser does not support the video element.
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), a avertizat, într-o intervenție telefonică la Gândul Live, asupra apariției unor discriminări în rândul angajatorilor, din perspectiva accesării fondurilor guvernamentale pentru acoperirea șomajului tehnic.
„Ministra Muncii și Ministerul Muncii fac eforturi în a găsi soluții rezonabile. Din păcate,eu am constat și săptămâna trecută, și săptămâna aceasta că din Ministrul Muncii ies nilte acte normative, care în ședința de Guvern se schimbă principial, conceptual”, a spus Dumitru Costin.
El a dat exemplul acordului din Consiliul Tripartit, ca de măsurile de sprijin să nu beneficieze firmele care au disponibilizat personal. „Acest principiu a dispărut din orice act normativ. Asta înseamnă că apelul făcut la solidaritate socială de către Președintele României și primul ministru săptămâna sunt apeluri pe care le aud selectiv cei din mediul de afaceri. Pentru că e incorect ca, după ce ți-ai dat oamenii afară, să mai ai și tupeul, pentru unii care ți-au mai rămas în curte, să te duci să îți iei bani de la bugetul public. Păi ți-ai asumat singur ca manager să traversezi criza. Cum? Dă-i pe ăia afară ”, a spus liderul sindical.
„Măsura care vizează șomajul tehnic deja a devenit singura și unica soluție pentru îngrozitor de mulți agenți economici din economia României. Într-o săptămână, aproape o jumătate de milion de contracte individuale de muncă au fost suspendate. Brusc și dintr-odată, fără niciun fel de comunicare referitoare la posibil venituri salariale de care salariatul respectiv ar putea să beneficieze, toți stând să aștepte poate pică para mălăiață în gura lui Nătăfleață”, este de părere Dumitru Costin.
„Măsurile care au fost luate până acum produc niște dezechilibre în ceea ce privește acest concept de solidaritate. Poate suna bine măsura cu amînarea ratelor la bănci, dar, dacă începi să o iei la bani mărunți, vezi că plătești dobânzi la dobânzi, că nu faci nimic altceva decât să își creezi obligații financiare suplimentare, așa că mai bine faci un efort acum să plătești ceea ce ai, decât să rostogolești să să te trezești că plătești mult mai mult decât ai luat”, a afirmat Dumitru Costin, la Gândul Live.
„Apar elemente de natură discriminatorie, de exemplu. Cu ce sunt de vină anumiți angajatori care în perioada aceasta, cu bună credință, au negociat cu salariații lor contracte colective în care și-au asumat ca din banii business-ului, din banii lor, să suporte șomajul tehnic – 75-85%, dar pe două săptămâni?”, se întreabă liderul sindical, precizând că ministrul Muncii a anunțat că aceștia nu își recuperează banii.
„Deci avem unii care au fost solidari și au înțeles să facă provizioane și să își asume niște costuri ca să își păstreze salariații și avem alții care cu obrăznicire și nesimțire au suspendat sute de mii de contracte, i-au trimis pe oameni acasă într-o stare de incertitudine și acum se vor înghesui să ia bani de la bugetul public cu care să mai stingă un pic din nemulțumirea oamenilor”, conchide Dumitru Costin.
Liderul sindical trage un semnal de alarmă cu privire la sutele de mii de oameni trimiși acasă, fără disponibilizări, cu actele în brațe, fără să aibă acces nici la ajutor de șomaj. „Oamenii ăștia sunt ai nimănui și trebuie să traverseze această perioadă extrem de complicată”, subliniază liderul sindical.
Dumitru Costin s-a referit și la pensiile speciale și o variantă care ar putea fi pus în aplicare, prin acte normativr, ca beneficiarii să fie determinați să contribuie, din spirit de solidaritate.
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că procedura privind acordarea șomajului tehnic și de acces a companiilor afectate de criza provocată de coronavirus la fondurile guvernamentale a fost simplificată. Ministrul spune că banii vor fi alocați de Executiv, în termen de 15 zile de la depunerea actelor la AJOFM. Solicitările pot fi trimise online. „Indemnizația pentru șomajul tehnic pentru angajații cu contracte individuale de muncă, este de 75% din salariu de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie”, a declarat Violeta Alexandru.
Și Ionel Dancă, șeful Cancelariei, a făcut precizări referitoare angajatorii care pot opta pentru ajutorul guvernamental pentru acordarea de șomaj tehnic.