Analistul Ioan Bogdan Lefter a declarat, la GÂNDUL LIVE, că vom avea un guvern „firesc” în scurt timp, în ciuda negocierilor tensionate între partide.
„Majoritatea e limpede, nu suntem în afara normalității. Dacă nu se va obține… Se va obține. Orice negociere presupune etape. Astea sunt negocierile, suntem pe un traseu firesc. E o problemă, sigur, faptul că cei doi președinți, disponibili din trei, problema ocupării unei funcții pe măsura rangului politic se pune la dl Barna, nu la dl Cioloș. În privința lui Orban și Barna există marea problemă că nu pot conduce amândoi Camera Deputaților.
Se va depăși și această problemă, vom vedea ce va spune președintele public. Vom vedea ce vor propune pentru deblocarea situației, sper să ne îndreptăm spre un guvern, firesc, într-o săptămână.
Auzim din zona PSD un discurs ridicol. Nu au cum să facă guvern cu 29%, cu imposibilitatea de a se adresa simultan partidelor cu care eventual ar putea discuta – AUR și UDRM – între cele două e un conflict de tipul „nu au ce să caute în Parlament”. Nu au de unde să facă majoritate parlamentară.
Presupun că pe lângă imaginile respective, în care nu apar toți trei deodată, probabil că știți că nu au apărut doar aceste fotografii, ci și explicațiile dlui Dâncu, care a spus că au fost întâlniri în momente diferite, că a discutat cu Ciolacu despre problemele politice și cu Simion despre cercetările sociologice de la IRES.
În același timp, din punct de vedere al perspective interesată de lucruri palpitante, de lucruri rapide, firește că jurnalismul își dorește acțiune, sigur că se poate discuta dacă vrem spectacol. Putem discuta despre tensiuni, criza la vârf, coaliții, înțelegeri conspirative.
Guvernările în coaliție sunt mereu mai dificile, în același timp se fac comparații cu vechea guvernare policromă din perioada Convenției Democratice, dar atunci era o fragmentare teribilă. Acum sunt două partide importante, unul care domină, apoi UDMR are 6% și rămâne de văzut cu procentele de la minorități, majoritatea este constituită. Rămâne de văzut cum se vor armoniza PNL și USR PLUS, cu un al treilea partener, care nu va fi neapărat pasiv.
Poate fi paradoxal și un avantaj. Trebuie să rezolvi ce este urgent în criză. În perioadele lejere poți veni cu soluții diferite. Dar când ai de rezolvat probleme legate de viață și de moarte, le rezolvi pe astea mai întâi”, a declarat analistul politic la GÂNDUL LIVE.