Prima pagină » Coronavirus » GÂNDUL LIVE. Lucian Dorobanțu, medic chirurg cardiovascular: Bolile de inimă nu se schimbă, nu iartă. / Mulți nu se mai adresează spitalelor, probabil de frică

GÂNDUL LIVE. Lucian Dorobanțu, medic chirurg cardiovascular: Bolile de inimă nu se schimbă, nu iartă. / Mulți nu se mai adresează spitalelor, probabil de frică

Lucian Dorobanțu, medic chirurg cardiovascular, vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, a confirmat, la Gândul Live, că în contextul pandemiei de coronavirus mulți pacienți cardiaci au amânat mersul la doctor, probabil de teamă, și i-a îndemnat pe cei cu dureri mari să se adreseze unităților de urgențe, altfel, ei riscă decesul.

„În ultima perioadă a scăzut foarte mult numărul pacienților care se adresează centrelor de chirurgie cardiovasculară, atât pacienți cu urgențe immediate, cât și un pic întârziate. Acest lucru nu e valabil doar în România, ci este o constatare a colegilor mei pe plan mondial, și în America, și peste tot se întâmplă la fel”, a explicat Dr. Lucian Dorobanțu, la Gândul Live.

Bolile cardiovasculare au fix aceeași incidență pe care o au în mod normal

„Trebuie să înțelegem că e practic imposibil ca incidența bolilor cardiovasculare să se diminueze în această perioadă. Ele au fix aceeași incidență pe care o au în mod normal și atunci faptul că pacienții nu mai sunt în spital nu înseamnă decât că ei nu se mai adresează spitalelor, probabil de frică”, a precizat medicul chirurg cardiolog.

„Din experiența personală, din păcate sunt pacienți care s-au pierdut pe lista de așteptare, care nu au vrut să vină, în aceste momente nu s-au adresat unităților de primiri urgențe și spitalelor de chirurgie cardiovasculară sau de cardiologie, iar acest lucru este la fel de amenințător ca în timpuri normale. Bolile de inimă nu se schimbă, nu iartă”, a spus Lucian Dorobanțu.

Medicul a subliniat că trebuie să meargă la urgențe sau clinici cei care au dureri mari în piept care nu cedează la tratamentul obișnuit, care nu cedează la nitroglicerină, dureri ce țin mai mult decât în mod obișnuit, mai mut de jumătate de oră și cu dificultăți de respirație. „Dacă brusc nu mai putem să respirăm, brusc ne trezim pe jos, nu mai trebuie să pierdem timpul în acel moment, trebuie să ne adresăm medicului pentru că sunt lucruri care ne amenință viața”, a subliniat medicul chirurg cardiovascular.

„La acest moment spitalele sunt special pregătite pentru pacienți testați, pacienți netestați”

„Trebuie să înțelegem că la acest moment spitalele sunt special pregătite pentru pacienți testați, pacienți netestați. Și eu, și colegii mei știm ce trebuie făcut, pacientul este în siguranță și trebuie să se adreseze unității celei mai apropiate, medicului în care are încredere. Oricum, cea mai proastă soluție este să stai acasă și să crezi că va trece de la sine”, a subliniat Lucian Dorobanțu.

În starea de urgență, care se încheie azi, spitalele nu au fost închise, ci au preluat cazurile urgente, care nu sufereau amânare, dar, odată cu trecerea la starea de alertă, toate unitățile sanitare reintră în activitate, cu măsuri stricte de organizare și igienizare pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

Institutul National de Sănătate Publică a postat, sâmbătă, în transparență decizională, sâmbătă, propunerea privind  setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență, inclusiv în ceea ce privește domeniul asistenței medicale.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele