Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre vaccinul anti-COVID și cum ar trebui să se raporteze românii la acesta. Specialistul afirmă că s-a vaccinat și nu a avut nicio reacție adversă.
„Nu am nimic, nu am avut reacții adverse, asistenta a avut mână de aur, dar nici nu au existat probleme, totul este în regulă.
Cred că în Europa a fost un mesaj mai mult decât satisfăcător. Nu ne-am fi așteptat ca ceva să meargă atât de bine. Totul a fost ok. Legat de comunicare, categoric mereu putem să îmbunătățim.
Imaginea contează foarte mult. Probabil că atunci când va fi rapelul la 21 de zile, ar fi mai bine să vedem mult mai transparent. Toți cei implicați…
Putem îmbunătăți, mai ales că suntem la început. De abia a doua zi de vaccinare.
E clar că tot ce înseamnă date științifice sunt importante. Sursele să fie credibile. Când mă gândesc la vaccinare, oricine, trebuie pus în balanță. Ce înseamnă dacă totuși am un risc de a face o formă medie sau severă de Covid și ce înseamnă un vaccin care e aproape 100% sigur. Dar nici celelalte vaccinuri nu au toate datele… Din toate datele nu rezultă că ar fi probleme în plus.
Cred că și puterea exemplului. În lume avem peste un milion de oameni care s-au vaccinat. Vom avea clar o încurajare în plus.
Acest vaccin e important să-l facem într-un interval scurt de timp. Luminița de la capătul tunelului vine, dar nu peste noapte. Vine doar la un procent de vaccinare de 60-70% din populație.
Trebuie făcut în timpul prognozat.
La fel și la alte vaccinuri. Singura contraindicație este dacă am infecția acută, activă Covid. Când e cineva asimptomatic, trecut prin boală, acea persoană poate să se vaccineze fără nicio problemă. De ce să mă vaccinez dacă am anticorpi? Neavând o garanție că acei anticorpi sunt suficienți, e mult mai bine să vin cu un aport în plus de anticorpi prin vaccinare. Dimpotrivă, voi fi cu o dublă protecție.
Nu e o contraindicație absolută, legat de bolile autoimune. E aceeași discuție la toate vaccinurile. Doar dacă e o boală autoimună într-o formă severă, doar atunci intră în discuție contraindicație. Altfel aceste persoane se pot vaccina.
Dovada de șoc anafilactic sau situația în care o persoană are o imunitate deficitară ex: pacienții oncologici… Ceilalți pot să se vaccineze, în funcție de ce vorbesc cu medicul curant.
Să facem o diferență clară între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul își dorește să împiedice îmbolnăvirea, nu infectarea. Când nu ne vom îmbolnăvi vom fi asimptomatici sau vom face forme ușoare.
Când vorbim de răceala banală ne facem probleme legate de răceală, în condițiile în care toți avem acest episod? Nu, pentru că nu ne periclitează viața. Asta ne dorim de la vaccin, să nu ne îmbolnăvim.
Să facem diferența între infectare și îmbolnăvire. Pătrunderea mecanică în căile respiratorii poate fi oprită doar prin mască și distanțare.
Toată lumea trebuie să facă vaccinul. Excepție cei cu alergii. Cu istoric dovedit. E vorba doar de cei cu dovezi foarte clară. Cum ar fi șocul anafilactic.
Eu m-aș gândi la această etapă. Până când să ne gândim dacă această vaccinare se face la nivel anual sau sezonier, trebuie să ne concentrăm pe momentul actual.
Ușor-ușor și circulația acestui virus va scădea în intensitate.
Cel care lucrează în sistem realizează că vaccinarea este soluția dovedită în pandemie. Există măsuri de moment, care nu sunt o soluție durabilă – aceste măsuri. Dar vaccinarea împiedică îmbolnăvirea. Acea teamă se va transforma într-o situație confortabilă. Probabilitatea va fi foarte mare să fac o formă ușoară sau asimptomatică de Covid”, a declarat Adrian Marinescu la GÂNDUL LIVE.