Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, consideră că posibilitatea consultării la distanță – teleconsultația – ar trebui să se mențină și după data de 15 mai, data ridicării stării de urgență pe teritoriul României. Reprezentanta medicilor de familie din Capitală a subliniat că această categorie de lucrători din sistemul medical a înregistrat pierderi mari financiare în această perioadă.
„Așteptăm să vedem ce decide Casa Națională, pentru că acum încă se discută ce modificări se vor face în practica noastră după 15 mai și se va discuta cu reprezentanții medicilor și se va pune în transparență, abia apoi se va discuta în Guvern. Prin urmare, nu știm la ora actuală decât că s-a hotărât să păstreze unele lucruri din ce s-a întâmplat până acum, dar nu au zis clar despre ce este vorba”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, la Gândul Live.
„Noi ne gândim că, având în vedere că nu se întâmplă totul peste noapte și nu ne vom vindeca cu toții de Covid după 15 mai, ideea de teleconsultație trebuie să rămână și să fie reglementată astfel încât să fie și cu norme legale și să fie și decontată ca o consultație obișnuită”, a declarat Sandra Alexiu. În prezent, teleconsultațiile sunt decontate, cu câteva restricții.
„Am avut foarte mari pierderi în această perioadă, pentru că pacienții nu au mai venit la cabinete, facturile noastre sunt mai mici cu 5-6.000 de lei, adică spre deosebire de alți oameni din sistem care lucrează în continuare pe salariile mărite pe care le știți – în unele secții nu s-au făcut internări, deci practic se stă degeaba – iar noi am continuat să mergem zilnic la cabinete, în timp ce ambulatoriile s-au închis, noi a trebuit să preluăm toată povara a ceea ce făcea ambulariul în România – doar cîteva cabinete de ambulatoriu, independente, au rămas deschise și în orașele mari, așa că a trebuit să prescriem rețete de toate felurile, de care acum o lună și jumătate eram considerați incapabili”, a detaliat Sandra Alexiu.
Sandra Alexiu a apreciat soluțiile din sistem, la care s-a ajuns în perioadă de criză, și a sublinait că e bine să se păsteze acest trend. „Dacă tot am ajuns aici și am văzut că se poate și sunt convinsă că s-au făcut și foarte multe economii, noi trebuie să încercăm acum să obținem documente concrete și corecte de la Casa Națională ca să știm câte teleconsultații s-au făcut și câte economii s-au făcut, ca să avem un argument să continuăm”, a subliniat președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, luni, că mare parte din măsurile de protecție instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanțe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienți,vor fi menținute și în perioada următoare. Scopul menținerii acestora este limitarea răspândirii infecției cu virus SARS-COV-2 în rândul populației care accesează servicii medicale.
În urma consultărilor cu specialiștii din domeniul sănătății vor fi stabilite reglementările necesare privind modul de acordare aserviciilor medicale, care vor face obiectul unui proiect de act normativ ce va fi supus aprobării Executivului, a transmis CNAS printr-un comunicat.
Potrivit CNAS, limitarea răspândirii noului coronavirus și accesul în siguranță la servicii medicale vor rămâne prioritare în sistemul de sănătate. Pe perioada stării de urgență, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis recomandarea ca, atunci când apare o problemă de sănătate, pacientul să se adreseze mai întâi telefonic medicului de familie, urmând ca acesta să decidă, după caz, dacă îi acordă o consultație la distanță, îl cheamă la cabinet pentru o consultație clasică sau îl direcționează către un medic specialist. Această recomandare va rămâne valabilă și în perioada următoare, când CNAS va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare.
„O parte din restricțiile instituite prin Ordonanțele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar și un grad mai mare de responsabilitate din partea populației. Facem apel către cetățeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanță cu recomandările specialiștilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.