Prima pagină » Coronavirus » GÂNDUL LIVE. Psiholog, despre pacientul de la Gerota: Acest om a comis o prostovăneală care poate să coste sistemul medical

GÂNDUL LIVE. Psiholog, despre pacientul de la Gerota: Acest om a comis o prostovăneală care poate să coste sistemul medical

Psihologul Gabriel Diaconu a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, cum judecata individualistă a unei persoane infectate cu noul coronavirus, în cazul de față pacientul de la Spitalul Gerota, iese din modelul solidarității și poate pune în pericol sănătatea publică.

„La momentul de față, dacă vezi situația în ansamblu, ai să vezi că de regulă oamenii au atitudine mai mult decât performantă, dar vor fi și excepții și e foarte impotant cum le tratăm. Avem multe de învățat din cazul de la Gerota. Primul dintre elemente acestei situații este că persoana respectivă fusese informată, avea cunoștințe formale despre ce înseamnă acest virus, pe de altă parte a judecat într-o economie emoțională foarte individualistă. Judecata individualistă spune: O să am întâi grijă de mine și de ai mei și o să mă preocupe mai puțin restul și comunitatea”, a explicat psihologul Gabriel Diaconu.

„A lua sau nu în calcul (impactul în comunitate – n.r.) are de-a face și cu structura de personalitate a unui individ, dar și cu puterea de a procesa în dinamică un lucru. Românilor le este teamă de autorități și le este teamă de consecințe medicale în anumite situații și atunci raționalizează destul de mult apariția unor simptome. Pe de altă parte noi, societatea, comunitatea, să îl victimizăm excesiv pe acest om nu cred că ajută în situațiile ulterioare, care, apropo, în mod obligatoriu vor apărea, important e să apară cât mai puțin”, a adăugat specialistul la Gândul Live.

Tot ce facem noi, cetățenii, oferă timp teribil de prețios comunității medicale

Psihologul a argumentat că frustrarea în aceste momente, față de o persoană care nu arată responsabilitate față de ceilalți, este firească în planul personal al fiecăruia, dar într-o comunitate nu face decât să crească gradul de ostilitate, iar ostilitatea e un contaminant social, mai devreme sau mai târziu care poate duce la acte de violență.

„Este o disonanță cognitivă de fapt. Noi vrem ca oamenii din grup să acționeze solidar și acolo unde ai parte de frustrare ar trebui să vii cu tot ce înseamnă discursul solidarității, pentru că solidaritate în momentul de față înseamnă inclusiv față de năpăstuiți, față de prostovani și inclusiv față de iresponsabili. Nu putem decât să ne bizuim pe oameni care împărtășesc aceleași valori de responsabilitate și să-i activăm, adică fiecare în parte și în grupuri să tragă cot la cot cu comunitatea medicală, pentru că tot ce facem noi, cetățenii, oferă timp teribil de prețios comunității medicale vizavi de proiecția de cazuri care vine în perioada următoare. Asta înseamnă că dăm timp medicilor din prima linie, da mai dăm timp și medicilor de terapie intensivă, dăm timp autorităților să suplimenteze capabilitatea de răspuns, iar acest timp ecuează în vieți salvate”, a explicat Gabriel Diaconu.

„Drept urmare că acest om a ieșit cumva din profilul de solidaritate și a comis o prostovăneală care poate să coste sistemul medical, ar trebui să le spună oamenilor: unu, că nu e de glumit; doi, că nu vorbim vorbe goale, nici tu, nici eu, nici ceilali care facem educație pentru populație, și 3, că în momentul de față lecția de luat acasă este: e de ajuns ca o persoană care nu știe că e purtător al virusului să se ducă într-o comunitate, să dea mâna cu mulți oameni și vor înflori câteva cazuri în jurul acelei persoane”, a spus Gabriel Diaconu.

„Soluția pe care o advocăm în perioada de până la Paște este ca oamenii să evite contactul în mulțimi, să stea în casele lor, să negocieze cu angajatorii lor pentru ca în peropada aceasta să aibă parte de înțelegere, angajatorii să lase oamenii să stea în case să reducă la maxim ce se poate face la sediu și să delege munca la domiciliu”, a detaliat psihologul.

Gabriel Diaconu a subliniat că, în ceea ce privește comunitatea medicală, este important ca aceasta să persevereze în actele medicale pe care le face, iar moralul contingentului medical este foarte important.

„Avem primul medic care a fost contaminat cu coronavirus, deja sunt mulți medici care vibrează la gândul că vor urma. Contează foate puțin pentru moment. Ce contează e să avem înțelepciune despre medicii care intră în contact cupotențiali pacienți, pentru că și ei sunt oameni, și ei se înscru pe o curbă a vârstei și a vulnerabilității”, a conchis psihologul.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele