GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: „Am făcut vaccinul, am avut febră, dar am luat paracetamol și s-a rezolvat” / „95% dintre oameni nu au nimic”
Medicul de familie Valeria Herdea a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre experiența sa cu vaccinul anti-COVID. Cadrul medical a precizat că a avut febră după imunizare, dar s-a tratat cu banalul paracetamol și totul a fost bine. „Doar la 5% dintre cei vaccinați apar reacții”, a spus aceasta.
„Am făcut vaccinul, am fost foarte bine, după care am făcut febră 38 de grade, m-am simțit mai obosită, dar am luat Paracetamol și s-a rezolvat.
Foarte mulți dintre cei vaccinați pot dezvolta o reacție, o durere a brațului, o reacție febrilă.
Am spus cinstit ce mi s-a întâmplat, ca să știe toți oamenii. 95% dintre oameni nu au nimic. La 5% apar reacții. Am luat Paracetamol și după 12 ore nu am mai avut nimic.
„M-am vaccinat, nu mai pot să stau așa”
Eu sunt convinsă că pe fondul de oboseală pe care l-am avut și acumulat de aproape un an de zile fără concediu, soare, zile de concediu, și imunitatea mea se poate diminua. M-am vaccinat, nu mai pot să stau așa, vreau să merg la evenimente științifice.
Inclusiv persoanele alergice pot fi vaccinate, dar trebuie să declare onest. În lume 30% dintre oameni sunt predispuși la alergii, în anumite condiții de mediu.
Dincolo de vârsta de 40 de ani, oamenii au o tendință de aproape 60% de a dezvolta alergii, pentru că nu mai suntem chiar atât de bine puși la punct.
„Febra poate să apară la 5% din cazuri”
Asta e explicația de ce apar reacții mai târziu. Marea majoritate sunt locale, febra poate să apară în 5% din cazuri, poate fi controlată cu paracetamol.
Rugămintea e să ne păstrăm calmul, să comunicăm doctorului ce avem… Să nu ajungem la automedicație. Febra de după vaccin NU necesită antibiotic.
Vaccinul ne ajută să nu mai facă o formă ușoară de boală. Dacă avem o răceală ușoară, ne putem vaccina. Dar nu ne vaccinăm dacă avem o stare febrilă acută.
Onestitatea e un lucru extrem de serios. O formă ușoară de boală poate fi anticamera pentru altă boală mai gravă. Medicul va sta de vorbă cu dvs și va stabili pentru sănătatea pacientului să amâne, să reprogrameze la vaccinare. Înțelegerea e garantată de vaccin, ne putem vaccina, amânarea nu va fi o dramă pentru nimeni. Toată lumea s-a gândit la fel.
Ce fac persoanele cu afecțiuni oncologice
În acest caz, oncologul va stabili oportunitatea vaccinării. Una e un cancer tratat, când pacientul nu urmează un tratament oncologic și va putea face vaccinul sau un pacient cu tratament activ va respecta cu rigurozitate sfatul oncologului. Siguranța pacientului e prima noastră preocupare.”, a declarat medicul la GÂNDUL LIVE.