GÂNDUL LIVE. Virgil Musta, sfaturi UTILE în vremuri de coronavirus: Așezați un preș cu CLOR la ușa de la intrare / Ce spune despre mănușile care ar trebui să ne protejeze
This browser does not support the video element.
Virgil Musta, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, a furnizat la GÂNDUL LIVE cele mai utile sfaturi pentru a ne proteja pe noi și familia de coronavirus.
„Nu folosim nicio baghetă magică am preluat dintre recomandările protocolului „Balș” o anumită schemă pentru pacienții cu forme ușoare și medii, fără simptome severe. Evoluția pacienților a fost bună. La trei cinci zile am avut primele teste negative și am obținut două teste negative, i-am externat, cu recomandarea de a rămâne 14 zile la domiciliu, în contact cu noi, pentru a monitoriza starea. Până acum niciunul din pacienții pe care i-am declarat vindecați nu au mai prezentat simptome, au fost negativ.
Sunt forme asimptomatice, pacienți fără simptome, diagnosticați doar prin contact cu o persoană cu Covid 19 pozitiv. Majoritatea aveau dureri de gât, cefalee. Formele grele sunt cele cu tablou bogat, cu febră, probleme de mușchi, respiratorii și persoanele care chiar dacă au simptomatologie mai puțin pregnantă au factori de risc, boli asociate care contribuie la agravare.
În categoria de risc sunt persoanele care au una sau mai multe comorbidități: diabet, în pandemia de gripă cei cu evoluție severă au fost cei cu diabet, obezii. Obezitatea diabetul și cardiace au factor major de risc.
Pacienții cu boli autoimune: Categoria de risc este mai mare. Sunt la categoria de risc. Pacienții cu ciroză hepatică sunt în categoria de risc. Toți aceștia trebuie să fie foarte precauți, pentru că o boală la ei…Evoluția este severă, cu procent mare de mortalitate. Trebuie să îi convingem să rămână acasă, să îi protejăm.
Sfaturi în criza coronavirusului
– se știe că există multe virusuri. La intrare recomand un preș îmbibat cu o substanță dezinfectantă, de obicei cu clor și după ce ștergem talpa pantofului să ne descălțăm în casă. Să îi punem într-un loc, pentru a nu contamina.
– hainele nu trebuie spălate în aceeași zi, dar trebuie aerisite. Dacă le putem călca, la temperaturi ridicate virusurile dispar.
– tifonul în jurul clanței cu soluție dezinfectantă
– ne spălăm pe mâini de câte ori putem!
– despre mănuși: riscul apare când mănușa se contaminează ca și mâna. Dacă nu o spălăm, aceasta este contaminată. O ducem la ochi, după ce am atins anumite suprafețe și ne contaminăm. Aceasta se aruncă după folosință. Riscăm să stăm toată ziua cu o mănușă și ne contaminăm prin mănușă!”, a declarat Virgil Musta la GÂNDUL LIVE.