Prima pagină » Coronavirus » GCS: Un mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, a fost trimis DSP-urilor, „pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”

GCS: Un mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, a fost trimis DSP-urilor, „pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”

GCS: Un mesaj fals, atribuit lui Raed Arafat, a fost trimis DSP-urilor, „pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”
Medicii rezidenți ar putea fi angajați temporar, fără concurs! Anunțul lui Arafat / Raed Arafat FOTO: Facebook

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția, printr-un comunicat transmis luni, că un mesaj fals, atribuit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a fost transmis direcțiilor de sănătate publică din țară.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.

„Mesajul este transmis de pe adresa de mail [email protected], adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului (gov.ro – n.r.)”, a anunțat GCS.

„Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, a precizat GCS.

Cum sunt raportate cazurile de îmbolnăvire

Potrivit GSP, până luni, 13 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.948 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De la ultima informare, de duminică, au fost înregistrate alte 413 noi cazuri de îmbolnăvire, fiind realizate din 6.655 de teste efectuate. La ATI, în acest moment, sunt internați 235 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 854.241 de teste.

Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată la data de 19 iunie, este afișată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

În contextul crizei de locuri disponibile în spitale pentru pacienții confirmați cu infecția cu COVID-19, comandandatul acțiunii Raed Arafat a transmis, în 21 iunie, tuturor responsabililor din cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) dispoziții ferme privind raportarea și gestionarea situațiilor cu potențial de focar.

Potrivit documentului, ordinul a fost emis „având în vedere creșterea numărului de cazuri confirmate din ultima perioadă ca a condus la apariția unei crize în asigurarea locurilor disponibile, ajungându-se chiar în situația în care mai mulți pacienți confirmați au fost menținuți mai multe zile la domiciliu până la crearea sau eliberarea unor locuri, pentru evitarea unor situații în care soluționarea operativă a problemelor apărute este grevată de dificultățile în relocarea pacienților între județele din cauza reducerii numărului de locuri libere, ținând cont că unele situații cu potențial de focar nu au fost raportate operativ pe motivul inexistenței confirmării cazurilor au condus la sincope în fluxul informațional – decizional”.

Astfel, la nivelul zonelor de competență, responsabilii trebuie să ia măsuri pentru raportarea la CNCCI, în dinamică, a situațiilor cu potențial de focar la care sunt în desfășurare anchete epidemiologice/teste, chiar dacă rezultatele nu au fost definitivate, se arată în ordinul semnat de comandatul acțiunii.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele