Al doilea val de coronavirus afectează grav statele europene, acestea impunând măsuri din ce în ce mai dure pe teritoriile lor. În acest context, Germania va intra într-o carantină parțială pe întreaga durată a lunii noiembrie, în timp ce Franța va institui un lockdown general.
Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri împreună cu landurile instituirea unor noi restricţii antiepidemice, care includ închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de COVID-19, potrivit Reuters.
„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa guvernului de la Berlin, avertizând că situaţia este „foarte serioasă” şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, în cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputându-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.
„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a mai spus Merkel.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că începând de vineri va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.
„Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron.
„Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (…) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor”, a declarat Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.
„Care sunt obiectivele noastre? Protejarea persoanelor vârstnice, a celor mai fragili. Vârsta este un factor preponderent, 85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani. Avem şi obiectivul de a proteja tinerii, dat fiind că 35% dintre persoanele aflate la reanimare au mai puţin de 35 de ani. (…) Nu vom permite niciodată să moară sute de mii dintre concetăţenii noştri”, a spus Macron.
„Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane”, a argumentat preşedintele Franţei.
Macron a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămâni. „Dacă peste două săptămâni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atât de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun”, a subliniat Macron.