Prima pagină » Coronavirus » Gheorghiță: „România primește în ianuarie 2021 un număr de 600.000 de doze de vaccin”

Gheorghiță: „România primește în ianuarie 2021 un număr de 600.000 de doze de vaccin”

Gheorghiță: „România primește în ianuarie 2021 un număr de 600.000 de doze de vaccin”
Gheorghiță: „România primește în ianuarie 2021 un număr de 600.000 de doze de vaccin”

Medicul care coordonează campania națională de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că România va primi, în luna ianuarie 2021 un număr de circa 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar tranșa care va ajunge miercuri în țară este de aproximativ 150.000 de doze.

România va primi miercuri tranșa a doua de vaccin

În cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță a spus că România va primi miercuri tranșa a doua de vaccin, de circa 150.000 de doze.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță.

La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

Premierul Florin Cîțu: „Din estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua de vaccinare anti-COVID / Cele 932 de centre trebuie să fie gata”

Premierul Florin Cîțu a declarat că cele 932 de centre pentru  vaccinarea anti-COVID trebuie să fie gata până la începutul etapei a doua, preconizată pentru săptămâna viitoare.

„Campania de vaccinare nu înseamnă că pericolul a trecut, asta spunem zilnic. E complementară. Ajută la terminarea pandemiei mai repede. Dar suntem în pandemie. Încă trebuie să respectăm aceste reguli.

Dvs. trebuie să vă asigurați că aceste reguli sunt respectate, ca autorități, reprezentanți ai guvernului. Vă rog să-i sprijiniți pe dl Valeriu Gheorghiță și pe dl. Andrei Baciu, care coordonează această activitate la nivel național.

Vă mulțumesc pentru efort, trebuie cu toții să accelerăm această campanie de vaccinare. Vreau ca aceste 932 de centre să fie gata până la începutul etapei a doua.

Din estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua de vaccinare. Aceste centre, care sunt în afara spitalelor, ar trebui să fie gata săptămâna viitoare.

Nu cred că avem vreo scuză să nu fie gata”, a declarat Florin Cîțu.

V. Gheorghiță: Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie

A doua etapă a vaccinării, destinată persoanelor vârstnice și cu boli cronice, va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar cea de-a treia etapă în aprilie, a anunțat, marți, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. (…) În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, anunță Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță mai spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie.

„În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, conchide Gheorghiță.

Radu Cristian ... vezi toate articolele