Guvernul lansează un program care să ofere sprijin pentru copiii afectați de pandemia de COVID-19, a anunțat premierul Florin Cîţu.
Programul Naţional de Suport „Din grijă pentru copii” este lansat de Guvern cu scopul de a veni în sprijinul celor mici, după pandemia de coronavirus.
Mă bucur că avem curajul să realizăm un program guvernamental care să se ocupe de problemele emoţionale ale copiilor, să ofere ajutor şi soluţii”, a spus premierul Florin Cîţu.
Premierul spune că „Din grijă pentru copii” este un program necesar deoarece în pandemie copiii au suferit foarte mult.
„Este cea mai potrivită măsură, întrucât se apropie 1 iunie. În acelaşi timp, campania de vaccinare continuă, iar în aceste zile sunt mai multe acţiuni dedicate adolescenţilor”, a mai spus Cîţu.
Florin Cîţu îi încurajează pe părinţi să ia „cea mai bună decizie pentru copiii lor” în ceea ce priveşte vaccinarea.
„Am convingerea că, prin implicarea primului-ministru, acțiunea coordonată a celor mai importante instituții ale statului, expertiza profesioniștilor și sprijinul societății civile, acest demers va fi o reușită”, a scris ministrul Muncii pe pagina personală de Facebook.
Raluca Turcan spune că pandemia a avut un efect puternic asupra copiilor din familiile vulnerabile sau asupra celor cu părinții plecați la muncă în străinătate.
„Acest lucru reiese din diagnoza pe care am făcut-o în cursul campaniei destinate beneficiarilor de ajutor social din România. Am identificat atunci copii fără acte de identitate, copii excluși din sistemul educațional, copii cu o stare de sănătate precară și care nu aveau acces la asistență medicală. Cazurile dramatice ale acestor copii au arătat cel mai clar că asistența socială din România trebuie regândită, iar sprijinul statului nu se poate limita doar la ajutorul financiar modic”, susține ministru Muncii și Protecției Sociale.
Prin PNRR, 50 de milioane de euro vor merge către dezvoltarea infrastructurii sociale pentru copii. Acești bani vor fi investiți pentru dezvoltarea unei rețele de 150 centre de zi pentru copiii care sunt în situații de risc.
Un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii România scoate la iveală informații îngrijorătoare: peste 90% dintre copiii din România care au avut nevoie de terapie psihologică în ultimul an au dezvoltat tulburări emoţionale legate de contextul pandemic. De asemenea, un adolescent din doi a fost diagnosticat cu anxietate.
Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid, informează reprezentanții Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele nu au avut legătură cu pandemia de COVID-19.
În perioada martie 2020 – martie 2021, anul marcat cu restricţiile sociale impuse de pandemie, centrele de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii au preluat un număr total de 678 de copii şi adolescenţi care au dezvoltat diferite tulburări emoţionale, în proporţie majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.