Haosul din instituții, în plină pandemie. Un bărbat decedat a fost căutat de Poliția Locală, după ce murise în urma contractării SARS-CoV-2. Reacția DSP: „Familia putea să sune, să anunțe decesul”
Un bărbat din Focșani, care decesedase în spital în urma contractării virusului SARs-CoV-2, a fost sunat de polițiștii locali pentru a verifica dacă respectă regulile de carantina. Întreaga poveste parcă desprinsă din filme, care arată cât de mult „comunică” între ele instituțiile României, a fost relatată pe Facebook de fiul bărbatului, Vali Dima, un inginer software.
Vali Dima, fiul bărbatului decedat, a povestit pe Facebook cum Poliția Locală Focșani l-a sunat pe tatăl lui pentru a verifica dacă respectă carantina la domiciliu.
„Răspunde mama, care le comunică, stupefiată, faptul că soțul nu poate vorbi cu ei, pentru că decedase cu mai bine de 48 de ore în urmă, la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon!”, a povestit acesta.
Bărbat decedat, căutat de polliție pentru a vedea dacă respectă carantina
Inginerul se află la rândul său în izolare și a a fost verificat de polițiștii locali de patru ori în șase zile dacă se află la domiciliu, potrivit acestuia.
„Mi-am amintit vorba apăsată a unui locțiitor de unitate militară serioasă, care, într-o problemă minimă de comunicare interdepartamentală, tuna răspicat: «Nu știe stânga de dreapta!». Dumneavoastră cum apreciați treaba asta?”, a mai scris Vali Dima pe Facebook.
Tatăl acestuia, Petrică Dima, a decedat pe 4 noiembrie.
Inginerul a povestit pentru Libertatea că în prezent se află în izolare, după ce a anunțat Direcția de Sănătate Publică că l-a vizitat pe tatăl său, chiar dacă nu intrase în casă întrucât părintele său îl informase că fusese confirmat cu noul coronavirus.
„Un sistem corect făcut ar trebui să aibă o buclă de verificare”
„Un sistem corect făcut ar trebui să aibă o buclă de verificare. Sunt lucruri simple, DSP-ul, spitalul, morga, să fi anunțat poliția, ca să nu se mai plimbe degeaba, să consume benzină și altele”, a punctat acesta.
De asemenea, inginerul de software a subliniat faptul că un sistem informatic care să conexeze toate bazele de date ale autorităților s-au putea realiza „într-un timp relativ scurt”.
„Dacă îi făceam așa ceva unui client de-ai mei, căuta altul mai priceput imediat și mă dădea și în judecată”, a punctat acesta pentru sursa citată.
De cealaltă parte, șefa DSP Vrancea, dr. Janina Lazăr, susține că într-adevăr, instituția ar fi trebuit să actualizeze baza de date cu decesul bărbatului, însă îndreaptă degetul și spre familia decedatului.
DSP Vrancea: „Și familia ar fi putut suna la noi, pentru a anunța decesul!”
„Și familia ar fi putut suna la noi, pentru a anunța decesul! În unele cazuri, avem doar un număr de telefon de la un domiciliu în care sunt carantinate mai multe persoane. E posibil să fi fost doar un singur număr în acest caz și să fi fost chiar al defunctului. Poliția Locală verifică telefonic persoanele care sunt în carantină și nu are de unde să știe dacă a survenit un deces”, a explicat aceasta.