Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile. Anunțușl a fost făcut după ce premierul Ludovic Orban a anunțat, la debutul ședinței, hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență de a propune prelungire a stării de alertă, pentru 30 de zile pe întreg teritoriul țării, din 17 iunie. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a solicitat includerea pe agenda de lucru a Executivului a proiectului de HG pentru prelungirea stării de alertă „din acest moment”, în contextul în care această măsură expiră la începutul zilei, în baza HG nr. 394/2020.
„După cum știți, în cadrul evoluției pandemiei la nivel țării noastre suntem încă pe panta descendentă, după un număr de 166 de cazuri noi ieri, azi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până azi, avem peste 4.500 de cazuri active. În acest context și tocmai în evoluția focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă”, a declarat Nelu Tătaru.
„În aceste condiții s-a gestionat și se gestionează în continuare și un al treilea pachet de măsuri de relaxare. Tot în ședința de azi, ca urmare a hotărârii CNSU, s-a decis să se relaxeze anumite activități”, a afirmat Nelu Tătaru.
„Grădinițele, creșele și afterschoolurile își vor relua activitatea pe parcursul verii. Această activitate se va relua după un set de norme și de măsuri de aplicare în vederea desfălurării și funcționării acestor instituții în contextul în care trebuie să avem foarte mari precauții la distanțare, la igienă și în general trebuie să avem foarte mare grijă și când e vorba de copii.
S-a luat și decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. Această activitate se va desfășura în aceleași condiții de distanțare fizică, de natură sanitară, precum și cu precauții în ceea ce privește dezinfecția, spașiul comun.
S-a luat tot azi decizia relaxării în acest context a tot ce înseamnă malluri, dar ceea ce reprezintă spațiile de vânzare, nu se discută redeschiderea cinematografelor, food-courturilor sau a locurilor de joacă. Sunt spații comune, care au un anumit specific și trebuie o anumită atenție.
Menționez că am luat aceste decizii sau luăm aceste decizii de relaxare în măsura în care puteam avea și niște măsuri sau precauții în acest sens, putând interveni, la un moment dat, dacă există evoluții nefavorabile.
Un moment moment important după multe discuții pe care le-am avut și s-a luat decizia de comun acord cu Patriarhia și cu celelealte culte: se redeschid slujbele sau adunările religioase în interior. Se fac în contextul respectării distanțării fizice. Numărul persoanelor va ține cont de suprafață, se va menține obigativitatea purtarea măștilor.
Tot în acest context s-a luat decizia ca tot ce înseamnă sport în aer liber să srespecte aceleași condiții de igienă, de distanțare fizică.
Orice eveniment privat în interior în interior nu va depăși 20 de persoane, iar evenimentele în aer liber, 50 de persoane.
În acest context, respectând niște reguli de igienă, de distanțare fizică, reguli de precauție pe care le avem, fie că e grădiniță, fie că e afterscchool, sală de firness, biserică, putem gestiona care să ne poată ducă în 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca și Guvern, după cum credem că conștientizează și populația, că situația încă nu e e la final, suntem într-un moemnt pe care trebuie să îl gestionăm, un moment în care putem să ajungem la o viața cvasinormală doar respectând aceste condiții”, a spus Nelu Tătaru.
Declarații susținute de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern.
Declarațiile premierului, înaintea ședinței de Guvern:
„Înaintea ședinței de Guven am avut ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre:
Articolul. 1. Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020.
Articolul 2. Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-COV-2 necesare a fi adoptate începând cu 17 iunie 2020 în contextul epidemiologic actual sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Articolul 3. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului național de management al situațiilor de urgență pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, a detaliat Ludovic Orban.
Față de situația existentă în momentul de față, am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri, în ședința de Guvern. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, sigur cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și de aerobic, în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către MS, de asemenea se reaia activitatea în afterschooluri, grădinițe, pe perioada verii, tot în condițiile reglementate în ordinul comun.
Se știe că, odată cu încetarea școlii, încetează măsura de sprijin pe care am adoptat-o, prin care am asigurat un venit unui părinte, ca să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate școlile.
Toți acești părinți trebuie să se întoarcă să-și reia munca. Foarte mulți părinți au solicitat, neavând posibilitatea de a apela la alte soluții în timpul în care sunt la muncă, au apelat la redeschiderea grădinițelor și afterschooolurilor. Fiind vorba de copii, rugămintea mea e să fiți foarte activi în verificarea respectării condițiilor care au fost instituite prin ordin, nu ne jucăm cu sănătatea copiilor, toate regulile pe care le-am stabilit prin intermediul reglementărilor trebuie respectate de cei care desfășoară aceste activități pentru a reduce la minim riscul infectării celor care beneficiază de aceste servicii.
Sigur, până la urmă e decizia părinților, aici sunt convins că și părinții vor vedea și condițiile pe care le oferă diferitele structuri, entități care asigură aceste serviciii și trebuie să ne asigurăm că lucrurile se desfășoară în foare bune condiții.
În plus, față de decizia de vineri, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor.
O precizare: noi nu am închis bisericile, bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-a permis, de exemplu, pentru diferite eveniment, botezuri, oficierea de căsătorii, cu număr limitat de persoane. Deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul.
Propunerea CNSU e de a permite oficierea slujbelor și în interior, și în exterior. Bisericile fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condițiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății cu secretarul de stat de la Departamentul de Culte și minsitrul Afacerilor Interne, va fi un număr redus de credincioși permis în interiorul bisericii, de aceea oficierea slujbei se va face pentru credincioși atât în interior, cât și în exterior. Vor trebui stipulate foarte clar regulile, în special de distanță fizică și protecție sanitară, purtarea măștii în interior și dezinfectarea spațiilor, pentru a reduce la minim riscul transmiterii virusului.
Se reiau și activitățile jocurilor de noroc. Aici a fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele, așa au zis ei. Jocurile de noroc nu sunt numai jocurile de pe slot machine, ci case de pariuri, loteria, o serie de alte jocuri desfășurate în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică numai ca să se afle în treabă este că deciziile pe care le-am luat cu privire la măsurile de relaxare graduală, în pași, pe care le-am luat, au fost măsuri care au avut la baza evaluarea riscului epidemiologic.
Am luat deciziile de deschidere acolo unde am considerat că riscul epidemiologic este mic sau, chiar dacă există, prin măsurile de protecție care se instituie prin ordine comune, se poate asigura protejarea sănătății cetățenilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela:
Având în vedere că starea de aleră a fost instituită prin HG 394/2020 și încuviințată deja prin Hotărârea Parlementului nr 5 / 2020, stare de alertă ce expiră la sfârșitul acestei zilei, vă solicit includerea pe agenda de lucru a ședinței Guvernului României a proiectului de HG privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru 30 de zile, din acest moment.