Prima pagină » Coronavirus » IGIENĂ. Profesorul Rafila: Să convingem oamenii să se spele și pe dinți, riscul de a transmite boala scade

IGIENĂ. Profesorul Rafila: Să convingem oamenii să se spele și pe dinți, riscul de a transmite boala scade

IGIENĂ. Profesorul Rafila: Să convingem oamenii să se spele și pe dinți, riscul de a transmite boala scade
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Profesorul Rafila, despre DSP-uri: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale

Profesorul Alexandru Rafila susține că trebuie să învățăm să trăim cu noul coronavirusul și implicit să respectăm reguli clare de igienă. Pe lângă spălatul mâinilor și iginea dinților ajută la scăderea riscului răspândirii massive a virusului, susține reprezentantul României la OMS.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a atras atenția asupra importanței spălatului pe dinți, activitate la care țara noastră nu stă prea bine:

„Îmi pare rău că n-am făcut un lucru, să convingem oamenii să se spele și pe dinți, pentru că și riscul de a transmite boala scade, cel puțin pentru un mom, și ar trebuie să învățăm să ne spălăm și pe dinți, să nu mai fim ultimii în clasament în privința igienei orale”, a declarat microbiologul la Digi24.

„Mergem și pe varianta că nu vom găsi un vaccin în 2 ani”

Profesorul Rafila susține că este luată în calcul posibilitatea de a nu se descoperi vaccinul pentru coronavirus în următorii 2 ani:

„Mergem și pe varianta că nu vom găsi un vaccin în 2 ani, poate îl găsim în 4 ani. El va deveni un virus sezonier, marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an, va semăna cu infecția gripală. Acum sunt discuții raporat la numărul de cazuri pe care am reușit să le diagnosticăm nu în România, oriunde, mortalitatea e mare, la noi e 5 la sută. Deci sunt mortalități mari, mai mari decât la virusul gripal, dar lucrurile vor fi reevaluate pe măsură ce vedem răspândirea bolii în populație și vedem care e mortalitatea reală”, a afirmat Alexandru Rafila.

Profesorul  adăugat că susține legea vaccinării obligatorii „pentru că e o metodă sigură care și-a demostrat eficiența”.

„Cei din generația mea am fost toți vaccinați și cred că am avut o viață bună, inclusiv toți cei care se opun vaccinării sunt în aceeași situație. Aici se creează un paradox și se spune că această boală a apărut ca să convingă lumea să se vaccineze. Cred că lumea își poate da seama de dimensiunea pe care o pot lua bolile transmisibile și de importanța vaccinării”, a subliniat el.