Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus!

Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus!
Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus! / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 13/10/2020, 16:58

Tot mai mulți pacienți ajungi să se infecteze pentru a doua oară cu noul coronavirus, fapt ce ridică semne de întrebare cu privire la imunitatea Covid-19. Un mit? Se prea poate, dacă aruncăm o privire asupra cazului unui bărbat din Statele Unite care s-a infectat de două ori cu SARS-CoV-2.

Situația pacientului din Reno (statul Nevada), în vârstă de numai 25 de ani, arată că oamenii de ştiinţă mai au încă foarte multe lucruri de învăţat despre reacţia imunitară a organismului uman în faţa Covid-19. Totodată, apar alte și alte întrebări legate de vaccinare.

Testat pozitiv de două ori în nici 30 de zile

Bărbatul din Reno a fost testat pozitiv în luna aprilie, după ce prezentase simptome uşoare, dar apoi s-a îmbolnăvit din nou în mai, când a dezvoltat o formă mai severă a bolii. Oamenii de ştiinţă spun că, deşi cazurile cunoscute de reinfectare cu noul coronavirus sunt rare (între timp, bărbatul din Nevada s-a vindecat), astfel de situaţii medicale sunt îngrijorătoare. Asta și fiindcă tot mai multe cazuri de reinfectare au fost raportate la nivel mondial, inclusiv în Asia şi în Europa.

A devenit tot mai clar că reinfectările sunt posibile, dar nu putem să ştim în prezent cât de comune vor fi ele”, a declarat Simon Clarke, expert în microbiologie la Universitatea Reading (Marea Britanie). „Dacă oamenii se pot reinfecta cu uşurinţă cu Covid-19, acest fapt ar putea avea anumite implicaţii pentru programele de vaccinare şi pentru cunoştinţele noastre legate de momentul şi modul în care pandemia se va încheia”, a adăugat el.

Medicii din America, neputincioși. „Încă nu ştim suficiente lucruri”

Medicii pacientului din Nevada au dezvăluit că anumite teste sofisticate au arătat că tulpinile virale asociate fiecărei infecţii erau diferite genetic. „Descoperirea întăreşte punctul de vedere conform căruia în continuare nu ştim suficient de multe lucruri despre reacţia imunitară la această infecţie”, a declarat Paul Hunter, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii East Anglia.

Brendan Wren, profesor de ştiinţa vaccinurilor la London School of Hygiene&Tropical Medicine, a spus că pacientul din Nevada este unul dintre cazurile confirmate pe plan mondial de reinfectare cu noul coronavirus: „Faptul deja demonstrat că este posibil să ne reinfectăm cu SARS-CoV-2 ar putea sugera că un eventual vaccin anti-Covid ar putea să nu asigure o protecţie completă. Totuşi, ţinând cont de cele peste 40 de milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, aceste mici exemple de reinfectare sunt infime şi nu ar trebui să împiedice eforturile depuse pentru dezvoltarea unor vaccinuri”.

A apărut și primul deces din lume cauzat de o reinfectare

Între timp, un deces după o reinfectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în Olanda. Este vorba despre o femeie în vârstă de 89 de ani care a murit din cauza Covid-19, boală pe care a făcut-o de două ori şi ale cărei simptome au fost agravate de o formă rară de cancer de măduvă osoasă de care suferea pacienta. Specialiștii în medicină spun că vorbim despre primul deces cauzat de o reinfectare cu noul coronavirus.

Virusologul Marion Koopmans a anunțat că femeia a fost internată în spital în primul val de contagieri, după ce a dezvoltat simptome precum febră şi tuse puternică. Ea a fost externată la o săptămână după dispariţia simptomelor şi după ce a fost testată negativ cu noul coronavirus. „Cu siguranţă a murit din cauza coronavirusului, dar ea oricum era şi foarte bolnavă”, a declarat presei Marion Koopmans, care participă la un studiu privind reinfectările cu SARS-CoV-2, realizat de Universitatea Oxford.

Deşi mulți cercetători continuă să fie de părere că reinfectările sunt „o excepţie” de la regulă, anumiți specialiștti în virusologie se așteaptă să urmeze „şi mai multe”. Întrebarea care se pune este dacă vorbim într-adevăr de un lucru atipic pentru Covid-19, deoarece în multe cazuri cea de-a doua contagiere a avut loc la doar câteva luni de la prima infectare. Sau devine deja o normalitate?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
A murit un titan al cinematografiei. Jon Landau a contribuit la succesul filmelor Titanic și...
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Motivul pentru care McDonald’s Australia micșorează micul dejun
×