Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister pentru GÂNDUL.RO.
După administrarea vaccinului antigripal, durează în jur de două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful.
E recomandat să fie administrat după jumătatea lunii octombrie, deoarece durează încă vreo două săptămâni până își face anticorpii și protecția e oferită timp de șase luni de zile. Asta nu înseamnă că dacă nu găsești vaccin acum și găsești în luna decembrie nu trebuie să nu ne vaccinăm. Faptul că nu se găsește în farmacii este real. Și pe noi ne întreabă mulți pacienți în ce farmacii ar putea să găsească. Noi, medicii de familie, avem doar pentru persoanele cu boli cronice. Cererea e mult mai mare acum. Inclusiv tinerii sănătoși vor să se vaccineze, spune medicul Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie, pentru GÂNDUL.RO.
De precizat că precomenzile distribuitorilor către importatori s-au făcut timpuriu, din primele luni ale anului, iar precomenzile farmaciilor către distribuitorii angro, parteneri de contract, s-au lansat de la începutul lunii august. Din declarația publică a unuia din producători )reiese că cererea de vaccin gripal, în contextul pandemic actual, a depășit cu mult previziunile, dar punerea pe piață va fi în total, în România, într-o cantitate de 4 ori mai mare decât anul trecut, pentru a răspunde nevoilor estimate de către autorități pentru Programul Național de Vaccinare și comunicate de către distribuitori pentru piața privată, respectiv farmaciile cu circuit deschis, spun reprezentați ai Colegiului Farmaciștilor din România.
„Suntem asigurați că prin intermediul distribuitorilor angro, parteneri de contract ai producatorului, se va continua livrarea cantităților de doze de vaccin gripal în termenele agreate, pe baza precomenzilor transmise de aceștia pentru piața privată la începutul anului, si respectiv a contractelor pentru sistemul public de sănătate (Programul Național de Vaccinare), încheiate cu autoritățile de sănătate publică pentru acest sezon gripal. Se ridică însă problema unei posibilități limitate de fabricație, ceea ce se traduce prin imposibilitatea suplimentării, la acest moment, a numărului de doze de vaccin gripal, date fiind specificul și durata procesului de producție; în cazul acestui producător, producția nu poate depăși, la nivel global, cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020”, mai spun reprezanții Colegiului Farmaciștilor pentru GÂNDUL.
9 noiembre
FLUENZ TETRA – 73 doze /țară
INFLUVAC TETRA – 477733 doze / țară
VAXIGRIP TETRA – 179389 doze / țară
FLUENZ TETRA – 71 doze /țară
INFLUVAC TETRA – 1710 doze / țară
VAXIGRIP TETRA – 132000 doze / țară
FLUENZ TETRA – 98 doze /tara
INFLUVAC TETRA – 488 448 doze / tara
VAXIGRIP TETRA – 34298 doze / țara
Există clar o dinamică a stocurilor de vaccin, în funcție de intrări/ieșiri la actorii din sistem, obligați prin lege la raportare zilnica (importatori, fabricanți, distribuitori angro, farmacii de circuit deschis și de spital). Important de subliniat este faptul că toate categoriile de persoane considerate la risc pot beneficia gratuit de vaccinare antigripală prin intermediul Programului Național de Vaccinare, derulat de Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.Din informațiile primite din partea companiilor farmaceutice și respectiv a distribuitorilor angro, reiese că urmează o noua livrare către farmacii în jurul datei de 15 noiembrie, mai spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor pentru GÂNDUL.RO.
De altfel, aceștia spun că vaccinul poate fi administrat pe tot parcursul sezonului: „Totodată, trebuie precizat că vaccinarea anuală împotriva gripei sezoniere se recomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie – octombrie. Vaccinul poate fi administrat pe tot parcursul sezonului. Vaccinul protejează de infecția gripală după aproximativ două săptămâni de la injectare, timp necesar organismului pentru a produce anticorpii”, mai spune reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România.
Monica are 50 de ani și de mai bine de cinci săptămâni caută vaccinul antigripal în farmacii pentru ea și fiica sa, în vârstă de 24 de ani. Femeia spune că nu l-a găsit nici în București, nici în Slatina, orașul său natal.
E de negăsit. Am fost la 10 farmacii din București și nu l-am găsit nicăieri. Sunt unele farmacii care fac liste cu persoanele care vor să-l achiziționeze și când îl au în stoc te contactează ei. Autoritățile ne spun să ne vaccinăm, vedem asta pe toate canelele de televiziune zilnic, însă în farmacii nu se găsește, și la medicul de familie îl primesc doar cei ce intră în categoriile de risc. Din ce am înțeles, stocurile au fost mai mari decât în anii trecuți, însă s-a epuizat foarte repede. Când te duci în farmacii să întrebi despre vaccinul antigripal pare că le vorbește despre ceva pe cale de dispariție. Sperăm să se rezolve”, spune femeia pentru GÂNDUL.RO.
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune încă din luna august că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva instantaneu situaţia și îndeamnă oamenii, în special vârstnicii, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a evita un fenonem periculos, numit Covid-flu.
„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici”, declara Raed Arafat pentru Antena 3, la începutul lunii august.