ÎN CĂUTAREA SOLUȚIEI | Marea Britanie începe testarea unor medicameente pentru combaterea coronavirusul. Ce tratamete experimentează
Oamenii de ştiinţă de la universitatea britanică Oxford au început un studiu clinic pentru a investiga efectele unui medicament pentru HIV şi a unui medicament cu steroizi la pacienţii de COVID-19 din Marea Britanie, potrivit Reuters.
Primii pacienţi au fost deja înscrişi pentru studiu în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate, au declarat luni cercetătorii britanici.
Ce medicamente se testează
Medicamentele care vor fi testate sunt Kaletra AbbVie – o combinaţie de lopinavir şi ritonavir, care este în mod normal utilizat pentru a trata Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) care provoacă SIDA – şi dexametazona steroidică, care este utilizată pentru a reduce inflamaţia într-o gamă largă de afecţiuni.
Cercetătorii au subliniat că, deşi unele medicamente existente, cum ar fi acestea, pot fi benefice în lupta împotriva COVID-19, nu există nicio garanţie că acestea vor fi eficiente.
Într-un studiu la scară mică doar pe medicamentul HIV pe pacienţii din China cu o formă severă de COVID-19, oamenii de ştiinţă au descoperit că acesta „nu a avut niciun efect perceptibil” asupra replicării virusului.
Cercetătorii britanici, conduşi de Peter Horby, un profesor de boli infecţioase noi şi emergente la Oxford, au declarat că, deoarece siguranţa şi efectele secundare ale ambelor medicamente sunt deja cunoscute, studiul se va concentra asupra potenţialului lor împotriva infecţiei cu COVID-19.
„Adulţilor internaţi la spital cu COVID-19 ar trebui să li se ofere posibilitatea de a participa la acest proces şi să contribuie la îmbunătăţirea îngrijirii pentru toată lumea. Toţi pacienţii vor primi asistenţă medicală standard completă, indiferent de grupul de tratament în care sunt incluşi”, a precizat Horby într-un comunicat.
In viitor, procesul va fi extins pentru a testa alte tratamente potenţale pe măsură ce acestea devin disponibile, a transmis echipa de cercetători.