Prima pagină » Coronavirus » Încă 12 români cu COVID-19, în stare critică, sunt transferați în Ungaria pentru tratament

Încă 12 români cu COVID-19, în stare critică, sunt transferați în Ungaria pentru tratament

Încă 12 români cu COVID-19, în stare critică, sunt transferați în Ungaria pentru tratament
Aspect din Baza 90 Transport Aerian, înainte de una dintre misiunile umanitare din 14 octombrie / Sursa foto: MApN

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că 12 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică, vor fi transferați în cursul zilei unități sanitare din Ungaria. Acesta este cel de-al doilea transport, conform înțelegerii cu responsabilii din țara vecină.

Dintre cei 12 pacienți care vor fi tratați în Ungaria, cinci pacienți intubați vor fi transferați în centrul universitar din Debrecen și șapte pacienți (2 intubați și 5 cu necesar de oxigen) care vor fi transferați în centrul universitar din Szeged.

„Toți pacienții se află în stare stabilă, sunt transportabili și sunt internați în unitățile de primiri urgențe ale unor spitale din București și din țară”, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat vineri, în jurul orei 16:00, din Baza 90 Transport Aerian, pentru a efectua o misiune de transport umanitar, pe ruta București – Timișoara, a doi pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă.

„Echipa medicală care monitorizează pacienții pe timpul zborului este formată din specialiști din cadrul SMURD, iar transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport s-a realizat cu ambulanțe ale SMURD și ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov”, a anunțat MApN.

Bolnavii din București sunt transferați fie pe cale terestră, fie aeriană

România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți COVID-19 grav în țara vecină pentru tratament, iar joi, 14 octombrie 2021, primii 10 bolnavi urmau să fie transferați în spitale de peste graniță.

Este vorba despre 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, dintre care cinci urmau să ajungă în centrul universitar Szeged, iar ceilalți cinci, în centrul universitar Debrecen.

Din nefericire, o pacientă de 66 de ani care urma să fie transferată de la Timişoara la Szeged a murit joi seara. Ambulanţa a fost întoarsă din drum chiar de la ieşirea din Timişoara, întrucât starea pacientei s-a înrăutăţit brusc.

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat joi Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Potrivit MS, transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

În unitățile din cele două centre universitare a fost trimis și personal din România pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni, a anunțat MS.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele