ÎNCHISOARE până la 10 ani pentru cei care transmit coronavirusul mortal – proiect
Un proiect extrem de dur ar fi fost adoptat în ședința de guvern de miercuri, spun surse apropiate Executivului. Au fost deschise până miercuri 51 de dosare penale pentru românii care nu au respectat condițiile de carantină și izolare, dar actuala legislație nu pare să fie suficientă.
Trei senatori PNL, Alina Gorghiu, Iulia Scântei şi Daniel Fenechiu, a creat un proiect care prevede închisoare între 3 şi 10 ani pentru cei care infectează cu boli contagioase două sau mai multe persoane şi între 5 şi 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.
Iniţitiva legislativă modifică şi completează articolul 352 „Infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal. Potrivit Digi24, proiectul ar fi fost adoptat de Guvernul Orban în ședința de miercuri.
Sunt tot mai multe cazuri în care nu se respectă carantina. Un cetățean bulgar cu simptome de coronavirus a fugit dintr-un spital din Galați. Din cauza acestuia, alte șapte persoane au intrat în carantină, deoarece au călătorit împreună cu el într-un microbuz. Bulgarul a fost prins de polițiști și s-a ales cu dosar penal, transmite Mediafax.
Un bărbat care s-a întors din Roma în urmă cu 2 zile a fost găsit într-un autobuz STB, pe linia 104, fără să conștientizeze pericolul crescut de a infecta şi alte persoane. Acesta acuza febră, tuse dar şi ameţeli, toate fiind simptome specifice infectării cu virusul COVID-19.
Sunt majorate pedepsele cu închisoarea pentru toți cei care zilele acestea sau în perioada următoare pun în pericol răspândirea bolilor precum noul coronavirus – Iulia Scântei
Senatorul Iulia Scântei a scris, miercuri seară, pe pagina de Facebook: „Nu putem tolera lipsa de responsabilitate a unor compatrioți”.
„Este necesar ca fiecare persoană de pe teritoriul României, cetățean român sau străin, să respecte măsurile și restricțiile adoptate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii COVID-19 către un număr mare cetățeni. Împreună cu colegii mei juriști, senatorii liberali Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu, am redactat și transmis Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Penal (art. 352) prin care sunt majorate pedepsele cu închisoarea pentru toți cei care zilele acestea sau în perioada următoare pun în pericol răspândirea bolilor precum noul coronavirus”, spune senatorul PNL.
Ea spune că acest demers este „necesar și urgent pentru a descuraja pe toți cei care se pun sine pe primul loc și pun în pericol în mod iresponsabil, viața sau sănătatea celoralți cetățeni”.
Modificările propuse prin proiectul de lege sunt următoarele:
„Art. 352 – (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viaţa uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.
(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani”.
De asemenea, „(6) Omisiunea de a divulga autorităţilor competente în prevenirea, combaterea şi tratarea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum şi orice alte informaţii necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.
Limitele pedepsei sunt majorate cu jumătate dacă „faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) şi (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.
În forma în vigoare a Codului penal este prevăzut că: „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.
Gorghiu: Cu valori sociale precum sănătatea şi viaţa persoanei nu te joci!
Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, senatorul PNL Alina Gorghiu, a explicat pe Facebook că legislaţie în această privinţă trebuie actualizată.
„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede iniţiativa legislativă a cărei iniţiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei şi Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care aştept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice!!! Pentru că trebuie sa actualizam legislaţia. Este anacronică pedeapsa, dar şi actualul text al infracţiunii! Şi, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respecta izolarea, exact asta nu au făcut. Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deşi ştia că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea şi poate chiar viaţa acestora”, a scris Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.
Ea mai spune acestea au fost fapte grave, „iar regimul sancţionator din România este mult prea blând pentru infracţiunea în discuţie, din moment ce nu i-a făcut sa conştientizeze amploarea situaţiei şi să aibă o conduită corespunzătoare”.
„Cu valori sociale precum sănătatea şi viaţa persoanei nu te joci! Tocmai de aceea, propunerea este drastică şi corespunde nevoilor sociale actuale”, conchide Gorghiu.