Prima pagină » Coronavirus » AVERTISMENT. Klaus Iohannis, după vizita la o unitate de suport medical COVID-19: 15 mai este doar un termen administrativ. / Epidemia este între noi

AVERTISMENT. Klaus Iohannis, după vizita la o unitate de suport medical COVID-19: 15 mai este doar un termen administrativ. / Epidemia este între noi

AVERTISMENT. Klaus Iohannis, după vizita la o unitate de suport medical COVID-19: 15 mai este doar un termen administrativ. / Epidemia este între noi
PANDEMIE. Sportivă româncă blocată în Italia, riscă să rămână pe străzi. Consulatul României: ”Apelează la Iohannis, poate face el ceva!” / Sursa foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a apreciat colaborarea dintre instituții, pe plan local și cu autoritățile centrale, la Târgu Mureș, unde s-a construit în câteva zile Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș. În cadrul vizitei în această unitate, alături de premier și ministrul Sănătății, șeful statului a subliniat, încă o dată, importanța responsabilității fiecărui cetățean pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

Șeful statului a vizitat, sâmbătă, Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureș, amplasatp în Sala polivalentă din campusul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade”, împreună cu premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Suntem aici, în frumosul municipiu Târgu Mureș, la o unitate de suport medical realizată într-o sală polivalentă. Practic, este o secție externă a spitalului. Am venit aici fiindcă doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea mai multor autorități – un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local, și cu autoritățile centrale. Această sală polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile. De menționat – din păcate, aici, la Târgu Mureș, au fost relativ multe cazuri de COVID-19 și mi-a plăcut că au fost prevăzători și au instalat, toți cei implicați – Consiliul Județean, Prefectura, universitatea, Ministerul Sănătății, spitalul care va deservi unitatea – în timp util această extensie, pentru a fi pregătiți”, a declarat șeful statului.

„A doua chestiune – din păcate, epidemia este între noi. Avem și astăzi – probabil ați văzut datele – peste 300, 320 de cazuri noi, și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat! Epidemia este între noi. Trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple: trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm. Deci, încă o dată – 15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată a fi în retragere. Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni cu mari sacrificii! Și știu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgență”, a subliniat Klaus Iohannis.

Vizita vine după ce, recent, șeful Secţiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a acuzat conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş că ar fi refuzat să preia câţiva pacienţi suspecţi de infectare cu noul coronavirus şi că nu ar fi reacţionat la apelul de a trimite în sprijin personal calificat, în condiţiile unei înmulţiri accelerate a cazurilor de COVID-19 în judeţ, potrivit Agerpres.

Unitatea de suport medical COVID-19, construcție de timp modular realizată în zece zile, este amplasată în interiorul Sălii Polivalente din cadrul campusului UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, este destinată bolnavilor confirmați, cu simptomatologie moderată și se află  în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Potrivit universității, unitatea are o suprafață total construită de 2369 mp într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1901,5 mp sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune  de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 mp, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță. Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală precum și celelalte utilități necesare iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate, se arată pe site-ul instituției. Această unitate a fost dată de univeritate în administrarea SCJU Târgu Mureș în 28 aprilie.

Potrivit informării de joi a Grupului de Comunicare Strategică, în Mureș erau înregistrate 595 de cazuri confirmate cu noul coronavirus. Conform Agerpres, joi, 50 de persoane erau internate cu suspiciune de infecţie, 269 persoane au fost declarate vindecate şi externate, iar 47 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și