Prima pagină » Coronavirus » INSP: Numărul cazurilor confirmate cu varianta Delta a trecut de 100, iar patru români infectați au decedat. Unde sunt cele mai mari focare

INSP: Numărul cazurilor confirmate cu varianta Delta a trecut de 100, iar patru români infectați au decedat. Unde sunt cele mai mari focare

INSP: Numărul cazurilor confirmate cu varianta Delta a trecut de 100, iar patru români infectați au decedat. Unde sunt cele mai mari focare
Cele mai multe cazuri, 26, sunt înregistrate în București / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a anunțat că numărul cazurilor de infecție confirmate cu varianta Delta a ajuns, până la sfârșitul săptămânii trecute, la 101. Patru dintre persoanele infectate cu această tulpină și-au pierdut viața.

Autoritățile române au centralizat, până la data de 18 iulie, 101 cazuri confirmate cu varianta Delta sau tulpina indiană, care este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Distribuția cazurilor la nivel național

Conform datelor cumulate, inclusiv săptămâna trecută, de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în România au fost confirmate 1.817 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) – Alpha, beta, Gamma și Delta, din care 101 cu tulpina indiană.

Peste jumătate dintre acestea – 54% (55 cazuri) – se află în 23 focare, dintre care 17 familiale (27 cazuri) și șase de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și municipiul București (5).

Potrivit CNSCBT, dintre cazurile din focare, pentru cinci a fost menționat istoric de călătorie în India (3), Finlanda (1) și Turcia (1). Pe de altă parte, 34% (34 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată.

Din total, 10% (10 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 7 în UK, 1 în Irlanda, 1 în Turcia și 1 este angatul unei firme de transport internațional. Două persoane infectate (2%) au refuzat colaborarea cu DSP.

Care este istoricul persoanelor decedate

Primul deces cauzat de infecția cu varianta Delta a fost înregistrat în România în 24 iunie. Este vorba despre o femeie de 72 de ani din Pitești (Argeș), care nu se vaccinase împotriva COVID-19.

Numărul deceselor la la cazuri confirmate cu varianta Delta a ajuns la patru, până la 18 iulie, și toate au survenit la persoane nevaccinate:

  • femeie în vârstă de 72 de ani, din jud. Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud. Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • femeie în vârstă de 90 de ani, din jud. Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar).

În cazurile confirmate cu celelalte trei variante au fost înregistrate în total 30 de decese, dintre care 27 cu varianta Alpha și 3 cu varianta Gamma, se arată în documentul citat.

Potrivt CNSCBT, în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Potrivit comunicatului CNCAV, din 7 iulie, vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Până marți, 20 iulie, 34.258 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat, din totalul de 1.081.773 de cazuri confirmate.

Sursa: CNSCBT

Sursa: CNSCBT

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele