Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că, în perioada 31 ianuarie – 6 februarie, 51,4% dintre cazurile de COVID-19 confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
De asemenea, 41,4% dintre cazuri au fost înregistrate în Bucureşti şi judeţele Timiş, Cluj, Constanţa şi Prahova.
Dintre cei vaccinaţi anti-COVID care s-au îmbolnăvit, 43% erau fie imediat după imunizare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.
În săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, 24,8% din totalul deceselor au fost înregistrate în judeţele Suceava, Constanţa, Bihor, Cluj şi Maramureş.
Mai multe de trei sferturi (78,2%) dintre decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,6% din decese – la bărbaţi. INSP precizează că 93,3% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
Gheorghe Enache, medic primar în boli infecțioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru Gândul de ce unele persoane, deși sunt vaccinate, se infectează de mai multe ori cu virusul SARS-COV-2.
Specialistul spune că sunt cunoscute și cazuri în care o persoană vaccinată împotriva COVID-19 să fie infectată și de patru ori, însă aici intervine și problema sistemului imunitar.
„Trecând prin boală, în mod normal, aceste persoane ar trebui să aibă o imunitate mai bună. Cunosc o persoană vaccinată, inclusiv cu doza booster, care s-a infectat cu virusul de patru ori și persoane, la rândul lor vaccinate, care s-au infectat de două ori. Vorbim de persoane care au fost confirmate pozitiv cu testul PCR”, excplică medicul Gheorghe Enache.
Medicul spune că infectarea cu virusul de mai multe ori, în cazul unei persoane vaccinate, are legătuă cu mai mulți factori, printre care imuntatea, alimentația, dar și mediul de lucru sau cel familial.
„Recomandarea mea în astfel de cazuri este o evaluare la medic, vorbim așadar de o serie de investigații complexe. Totodată, este important ca acele persoane să-și verifice și nivelul de anticorpi. Sunt și persoane non-rispondi, pentru că în cazul lor vaccinul nu este eficient. De asemenea, contează și când a fost făcută ultima doză, pentru că dacă a fost făcută acum 7-8 luni, respectivele persoane se pot infecta cu ușurință”, spune medicul Gheorghe Enache.