INTERVIU. Mai vor tinerii să devină medici? Răspunsul prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București

Publicat: 18 04. 2020, 16:43
Actualizat: 18 04. 2020, 17:08
Mai multe persoane așteaptau, în iulie 2012, în fața Universității de Medicină și Farmacie din București, terminarea examenului de admitere / Sursa foto: LUCIAN CURELARIU / MEDIAFAX FOTO

Numărul cadrelor medicale confirmate cu infecția cu noul coronavirus a depășit pragul de o mie, conform informării de sâmbătă a Grupului de Comunicare Strategică. Este o cifră care ar putea determina un tânăr să se gândească de două ori înainte de a urma o carieră de doctor. Despre ce putem să așteptăm, în aceste vremuri de incertitudine, la admiterea la facultățile de profil, a răspuns, pentru Gândul.ro, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Cincizeci de cadre medicale au fost confirmate cu infecția cu noul coronavirus numai în ultimele două zile, ceea ce aduce numărul lor total la 1.031, conform raportărilor primite de Institutul Național de Sănătate Publică din teritoriu, date publicității sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică.

Pe primul loc al acestui îngrijorător clasament se află județul Suceava, unde 462 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Pe locul secund se află Capitala, cu un total de 149 de profesioniști din domeniul sanitar au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, de la începutul epidemiei.

Chiar înainte de ultimele două raportări, INSP anunța, în datele de supraveghere valabile până la finalul săptămânii trecute, că 1 din 8 cazuri de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la personal sanitar, respectiv 13,6%.

Creșterea constantă a numărului de cadre medicale infectate, într-o perioadă în care în mod obișnuit tinerii încep să pregătească dosarele de candidatură pentru admiterea la facultate, reprezintă contextul întrebărilor adresate de Gândul.ro rectorului UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Estimați o schimbare în ceea ce priveste admiterea la universitătile de medicină din acest an?Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București / Sursa: viorel-jinga.ro

Prof. univ. dr. Viorel Jinga: În ceea ce privește numărul prezumtiv al candidaților ce se vor înscrie anul acesta la examenul de admitere în UMF „Carol Davila” din București, nu cred că vor fi modificări semnificative, comparativ cu anii anteriori când media a fost cotată la aproximativ 3.000 de concurenți pentru ocuparea locurilor disponibile, atât pentru cele finanțate de la bugetul de stat, cât și pentru cele cu taxă.

Trebuie amintit faptul că, majoritatea statisticilor ne arată că un elev de liceu care are în vedere admiterea într-o astfel de Universitate, își canalizează energia și pregătirea educațională cel mai târziu la începutul clasei a–XI-a, punând accent pe materiile ce fac obiectul unui examen greu de trecut și care poate fi definit ca un prim pas dintr-un drum infinit din punct de vedere al pregătirii profesionale în tot ceea ce înseamnă medicină, cercetare științifică și educație medicală continuă.

Credeți că vor fi mai puțini sau mai mulți candidați în contextul actual extrem de dificil pentru acești profesionisti, în care sute de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus?

Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Am ferma convingere că actuala criză pandemică, ale cărei repercusiuni cuantifică și o serie de îmbolnăviri în rândul medicilor, nu va reprezenta un motiv determinant în anularea opțiunilor, pentru cei care își doresc cu adevărat să urmeze medicina.

Totuși, în ceea ce privește numărul candidaților care se vor înscrie la examenul de admitere în UMF „Carol Davila” din 2020, putem discuta despre un barometru al estimărilor prin simularea acestui concurs (anul acesta se va derula online), eveniment organizat, ca de altfel în fiecare an, de către Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB). Pentru acest proces de examinare, SSMB a prelungit perioada înscrierilor până pe 23 aprilie, din cauza pandemiei COVID 19, iar până acum și-au manifestat dorința unui test final, înaintea examenului  oficial, și doar pe domeniul medicină, peste 2.100 de liceeni. Vă pot spune că, anul trecut, pentru simularea concursului de admitere pentru domeniul medicină și-au testat cunoștințele 2.957 de liceeni, în timp ce pentru medicină dentară și farmacie, au susținut acest test 1.160, respectiv 140 de elevi de liceu.