Și Marea Britanie se confruntă cu fenomenul anti-vaxxer, dar este mult mai redus decât în România, explică într-un interviu pentru Gândul medicul român Mihai Papagheorghe, care lucrează într-un spital din Birmingham și tratează inclusiv pacienți cu COVID-19.
Vaccinarea a prevenit aproape 128.000 de decese, 265.000 de spitalizări și peste 24 de milioane de infectări în Marea Britanie. Datele apar în ultimul raport de supraveghere a vaccinării împotriva COVID-19, publicat de autoritățile din Regatul Unit, unde opt din zece persoane sunt imunizate anti-COVID.
„Lucrurile în UK arată mult mai bine comparativ cu România, din punct de vedere spitalicesc. Ultima statistică pe care am văzut-o arată că 13% dintre pacienții cu COVID-19 sunt la ATI, dintre care 92% sunt nevaccinați. Deci un număr destul de scăzut”, spune medicul român Mihai Papagheorghe, în interviul pentru Gândul.
Mihai Papagheorghe a plecat din România la scurt după ce și-a dat licența la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Este medic rezident de aproape trei ani în spitale din Marea Britanie. Inițial, a lucrat pe o secție de Terapie Intensivă și a îngrijit pacienți cu COVID-19, iar acum lucrează la secția de Cardiologie.
Marea Britanie este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume, mai bine de 82 la sută din populație a fost imunizată cu schema completă. Medicul Papagheorghe spune că acest lucru se datorează și fuziunii dintre autoritățile britanice și mass-media. Ambele au avut reacții foarte rapide asupra campaniilor de dezinformare, iar argumentele au fost mereu pe baza datelor științifice.
„În Marea Britanie, s-a început destul de devreme vaccinarea, comparativ cu restul Uniunii Europene. Aici s-a folosit o strategie mai diferită. Autoritățile au vrut să vaccineze cât mai multă lume cu prima doză, urmând ca apoi să vaccineze și cu a doua. Diferențele mari dintre Marea Britanie și România au fost și pe partea de răspuns guvernamental reflectat în mass-media. A fost un asalt cu știri pentru susținerea campaniei de vaccinare și mesaje pro-vaccinare. Peste tot în oraș erau afișe cu mesaje să te vaccinezi, să te protejezi”, spune medicul rezident.
În opinia medicului, în România nu au existat canale de comunicare oficiale eficiente. „Acest lucru lasă un vid umplut cu teorii ale conspirației, cu pseudoștiință. Un segment al populației, neavând acces la alte lucruri, răspunde mai mult la genul acesta de abordări decât la adevăruri științifice”, explică medicul Papagheorghe.
Medicul rezident spune că una dintre justificările colegilor săi români care refuză vaccinarea este faptul că, în facultate, aceștia nu sunt învățați cum să interpreteze un studiu medical.
„Dacă citești un articol legat de efectele adverse ale unuia dintre vaccinuri, vezi printre acestea și durerea la locul injectării. Dacă stai puțin și te gândești când te uiți care este efectul vaccinului, și anume să îți dea imunitate la virus și să îți scadă severitatea simptomelor, efectul advers ar fi că nu îți conferă lucrul acesta. Durerea la locul vaccinării este că ți se bagă un ac în umăr. Un om neantrenat citește statistica asta și vede că, spre exemplu, 60% au reacțiile adverse. Oamenii se sperie, pentru că nu sunt înzestrați și echipați cu abilitățile necesare”, mai spune medicul Papagheorghe.
Un rol important în campania de vaccinare din Marea Britanie l-au avut medicii de familie care au comunicat permanent cu pacienții.
„Pacienții primeau e-mailuri să se vaccineze, să-și programeze vaccinarea. Aici, medicii de familie au cu totul altă funcție decât în România. Există o comunicare mult mai facilă între medic și pacient, ei sunt învătăți să comunice cu pacientului. Spre exemplu, le amintesc când au o programare la o anumită specializare”, mai spune medicul rezident.
Pe locul doi în lume la rata deceselor provocate de COVID-19 și cu al doilea cel mai mic procent de vaccinare (28%) din Europa, România traversează cea mai neagră perioadă a pandemiei, cu spitale pline până la refuz și fără paturi de Terapie Intensivă.
„În Marea Britanie, genul acesta de probleme (lipsa paturilor de ATI – n.r.) sunt tranzitorii, pentru că este un sistem mult mai bun de a muta pacienții sau de a-i duce în alte spitale unde sunt locuri. Există o comunicare între spitale și transferurile se fac ușor”, a mai spun medicul.
Și în Marea Britanie, cei mai mulți pacienți care ajung să fie spitalizați sunt dintre cei nevaccinați, spune medicul Papagheorghe.
„Acum câteva luni, vedeam și aici presiunea la Camera de gardă, la Terapie Intensivă, însă a scăzut numărul acestor pacienți datorită vaccinării.
Aici, însă relația medic – pacient este altfel decât în România. Treaba noastră este să-i vindecăm, nu să-i întrebăm dacă regretă că nu s-au vaccinat.
La fel ca și în România, și în Marea Britanie sunt personalități, în social media, care sunt profund anti-vaxx și acum ajung la Terapie Intensivă. Sunt pacienți care pledează profund anti-vaccinare și apoi mor. Ca medic, ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”, mai spune medicul.
Citește și:
Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”