INTERVIU | Medic român din Marea Britanie, despre fenomenul anti-vaccinare „Sunt oameni împotriva vaccinului și apoi mor. Ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”

INTERVIU | Medic român din Marea Britanie, despre fenomenul anti-vaccinare „Sunt oameni împotriva vaccinului și apoi mor. Ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”
Publicat: 21/10/2021, 09:00
Actualizat: 21/10/2021, 12:20

Și Marea Britanie se confruntă cu fenomenul anti-vaxxer, dar este mult mai redus decât în România, explică într-un interviu pentru Gândul medicul român Mihai Papagheorghe, care lucrează într-un spital din Birmingham și tratează inclusiv pacienți cu COVID-19.

Vaccinarea a prevenit aproape 128.000 de decese, 265.000 de spitalizări și peste 24 de milioane de infectări în Marea Britanie. Datele apar în ultimul raport de supraveghere a vaccinării împotriva COVID-19, publicat de autoritățile din Regatul Unit, unde opt din zece persoane sunt imunizate anti-COVID.

Lucrurile în UK arată mult mai bine comparativ cu România, din punct de vedere spitalicesc. Ultima statistică pe care am văzut-o arată că 13% dintre pacienții cu COVID-19 sunt la ATI, dintre care 92% sunt nevaccinați. Deci un număr destul de scăzut”, spune medicul român Mihai Papagheorghe, în interviul pentru Gândul. 

Mihai Papagheorghe a plecat din România la scurt după ce și-a dat licența la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. Este medic rezident de aproape trei ani în spitale din Marea Britanie. Inițial, a lucrat pe o secție de Terapie Intensivă și a îngrijit pacienți cu COVID-19, iar acum lucrează la secția de Cardiologie.

„În Marea Britanie s-a folosit o strategie diferită”

Marea Britanie este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume, mai bine de 82 la sută din populație a fost imunizată cu schema completă. Medicul Papagheorghe spune că acest lucru se datorează și fuziunii dintre autoritățile britanice și mass-media. Ambele au avut reacții foarte rapide asupra campaniilor de dezinformare, iar argumentele au fost mereu pe baza datelor științifice.

În Marea Britanie, s-a început destul de devreme vaccinarea, comparativ cu restul Uniunii Europene. Aici s-a folosit o strategie mai diferită. Autoritățile au vrut să vaccineze cât mai multă lume cu prima doză, urmând ca apoi să vaccineze și cu a doua. Diferențele mari dintre Marea Britanie și România au fost și pe partea de răspuns guvernamental reflectat în mass-media. A fost un asalt cu știri pentru susținerea campaniei de vaccinare și mesaje pro-vaccinare. Peste tot în oraș erau afișe cu mesaje să te vaccinezi, să te protejezi”, spune medicul rezident.

Ce este diferit în România

În opinia medicului, în România nu au existat canale de comunicare oficiale eficiente. „Acest lucru lasă un vid umplut cu teorii ale conspirației, cu pseudoștiință. Un segment al populației, neavând acces la alte lucruri, răspunde mai mult la genul acesta de abordări decât la adevăruri științifice”, explică medicul Papagheorghe.

Medicul rezident spune că una dintre justificările colegilor săi români care refuză vaccinarea este faptul că, în facultate, aceștia nu sunt învățați cum să interpreteze un studiu medical.

Dacă citești un articol legat de efectele adverse ale unuia dintre vaccinuri, vezi printre acestea și durerea la locul injectării. Dacă stai puțin și te gândești când te uiți care este efectul vaccinului, și anume să îți dea imunitate la virus și să îți scadă severitatea simptomelor, efectul advers ar fi că nu îți conferă lucrul acesta. Durerea la locul vaccinării este că ți se bagă un ac în umăr. Un om neantrenat citește statistica asta și vede că, spre exemplu, 60% au reacțiile adverse. Oamenii se sperie, pentru că nu sunt înzestrați și echipați cu abilitățile necesare”, mai spune medicul Papagheorghe.

Un rol important în campania de vaccinare din Marea Britanie l-au avut medicii de familie care au comunicat permanent cu pacienții.

Pacienții primeau e-mailuri să se vaccineze, să-și programeze vaccinarea. Aici, medicii de familie au cu totul altă funcție decât în România. Există o comunicare mult mai facilă între medic și pacient, ei sunt învătăți să comunice cu pacientului. Spre exemplu, le amintesc când au o programare la o anumită specializare”, mai spune medicul rezident.

„Transferul pacienților cu COVID se face mult mai ușor între spitale”

Pe locul doi în lume la rata deceselor provocate de COVID-19 și cu al doilea cel mai mic procent de vaccinare (28%) din Europa, România traversează cea mai neagră perioadă a pandemiei, cu spitale pline până la refuz și fără paturi de Terapie Intensivă.

„În Marea Britanie, genul acesta de probleme (lipsa paturilor de ATI – n.r.) sunt tranzitorii, pentru că este un sistem mult mai bun de a muta pacienții sau de a-i duce în alte spitale unde sunt locuri. Există o comunicare între spitale și transferurile se fac ușor”, a mai spun medicul.

„Ca medic, ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”

Și în Marea Britanie, cei mai mulți pacienți care ajung să fie spitalizați sunt dintre cei nevaccinați, spune medicul Papagheorghe.

„Acum câteva luni, vedeam și aici presiunea la Camera de gardă, la Terapie Intensivă, însă a scăzut numărul acestor pacienți datorită vaccinării.

Aici, însă relația medic – pacient este altfel decât în România. Treaba noastră este să-i vindecăm, nu să-i întrebăm dacă regretă că nu s-au vaccinat.

La fel ca și în România, și în Marea Britanie sunt personalități, în social media, care sunt profund anti-vaxx și acum ajung la Terapie Intensivă. Sunt pacienți care pledează profund anti-vaccinare și apoi mor. Ca medic, ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”, mai spune medicul.

Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?