România a intrat în stare de urgență pe 16 martie iar de atunci autoritățile au impus treptat noi măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, inclusiv prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020, ținând cont că numărul cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 a crescut semnificativ.
Este prea devreme pentru a putea da un verdict în acest sens. Virusul a apărut abia de la sfârșitul lunii noiembrie, dar din experiența cu alte virusuri și coronavirusuri, sistemul imunitar ar trebui să producă anticorpi.
Oamenii de știință susțin că în cazul unor persoane, primele simptome pot apărea chiar și după doar 5 zile, însă în cazul anumitor persoane acestea pot apărea și mai târziu.
Perioada de incubație durează până la 14 zile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dar unii cercetători spun că poate dura și până la 24 de zile.
Cunoașterea și înțelegerea perioadei de incubație este foarte importantă. Aceasta permite medicilor și autorităților de sănătate să introducă modalități mai eficiente de control al răspândirii virusului.
Pentru patru din cinci persoane, COVID-19 poate fi o boală ușoră, precum răceala.
Printre simptome se numără febra și tusea seacă. De obicei, la o săptămână după ce apar primele simptome, pacienții au început să se simtă mai bine.
Dacă virusul ajunge la nivelul plămânilor, poate provoca dificultăți de respirație și pneumonie. Aproximativ una din șapte persoane poate avea nevoie de internare.
Unii oameni care suferă de astm sever ar putea fi „extrem de vulnerabili” la virus. Acest lucru este cauzat de faptul că simptomele astmului sunt amplificate de infecțiile respiratorii.
Dacă cineva infectat cu virusul tușește în mână și apoi atinge ceva, acea suprafață poate deveni contaminată.
Deocamdată nu se știe cât timp noul coronavirus ar putea să trăiască pe astfel de suprafețe. Experții bănuiesc că este vorba de ore și de zile, dar există diferențe de opinie.
Guvernul chinez a spus că numerarul primit de toate băncile trebuie sterilizat înainte de a fi eliberat clienților, pentru a reduce răspândirea bolii.
Utilizarea cardurilor poate reduce riscul de răspândire a virusuui.
Cea mai bună metodă este să vă spălați bine mâinile după folosirea cardurilor, monedelor sau bancnotelor.