Ipoteză de lucru: Epidemia de gripă s-ar putea să ne protejeze de coronavirus

Publicat: 10 02. 2020, 17:12
Actualizat: 11 02. 2020, 13:47

This browser does not support the video element.

Ajută vaccinul antigripal pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus? Este una dintre întrebările la care Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțoase „Matei Balș”, a răspuns în emisiunea Gândul LIVE. Specialistul a explicat de ce, în unele cazuri, gripa ne poate salva de coronavirus.

„Vaccinul antigripal este antigripal, nu este anticronavirus, nu ne ajută deloc. S-ar putea, vom vedea în funcție de evoluții, deocamdată e doar o ipoteză de lucru, epidemia de gripă să ne protejeze de coronavirus. Explicația fiind că sunt două virusuri care folosesc aceeași cale de transmitere, aceeași poartă e intrare în organism, aceleași celule ca să se multiplice, prin urmare, la propriu, vor intra într-o competiție. Și pentru că virusul gripal e deja înstăpânit, s-ar putea ea să nu se lase dat afară din cotețul lui, ca să spun așa. Doar viitorul ne va arăta dacă aceste lucruri se vor adeveri”, a explicat specialistul Cătălin Apostolescu.

Virusurile guturaiului au ușurința de a se transmite, mai mare chiar decât gripa, dar, băgând și gripa în această categorie, toate virusurile respiratori se răspândesc cu o viteză foarte mare, a spus Cătălin Apostolescu.

„Din fericire, virusul nu apucă să se înmulțească în toate gazdele în care ajunge, unele gazde îl neutralizează din start. Pentru că altfel e posibil, dacă urmăm un model matematic, e posibil ca într-una, maximum două săptămâni, întreaga populație a Globului să fie infectată cu coronavirus”, a explicat Cătălin Apostolescu.

Conform bilanțului de luni dimineața, la nivel global sau înregistrat 40.171 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 908 decese. Situația a fost întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În țară, intensitatea înaltă a activității gripale i-a determinat pe specialiștii epidemiologi să constate o evoluție epidemică a gripei. Conform celei mai recente raportări, de joi, a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivel național au fost înregistrate 7022 cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul tării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

În săptămâna analizată au fost confirmate 8 decese noi cu virus gripal, ceea ce face ca bilanțul de la începutul sezonului 2019-2020 să ajungă la 18 decese confirmate cu virusul gripal.