Ipoteza unui om de știință de la Oxford: Varianta Omicron a coronavirusului nu este „aceeași boală” cu Covid

Publicat: 29 12. 2021, 12:15
Actualizat: 29 12. 2021, 12:33

Varianta Omicron a coronavirusului care se răspândește cu repeziciune în întreaga lume nu este „aceeași boală pe care o vedeam acum un an”, spune un imunolog de la Universitatea din Oxford, el precizând că noua tulpină este mai blândă.

Tulpina descoperită pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie pare a fi mai puțin severă și chiar și pacienții care ajung în spital stau mai puțin internați, a declarat John Bell, profesor de medicină la Oxford, la BBC Radio 4, citat de Bloomberg.

„Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an – unitățile de Terapie Intensivă pline, mulți oameni care mor din cauza bolii – sunt acum istorie din punctul meu de vedere și cred că ar trebui să fim liniștiți că este posibil ca acest lucru să continue”, a spus Bell.

Afirmațiile lui Bell au venit după ce guvernul Marii Britanii a declarat că nu va introduce restricții mai stricte înainte de sfârșitul anului.

Infecțiile au crescut cu mai mult de un sfert de milion în ultima săptămână, punând presiune ca premierul Boris Johnson să ia măsuri.

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat luni seara că monitorizează cele mai recente date și a îndemnat oamenii să fie atenți, în special la Revelion.

Expert OMS: O creştere rapidă a Omicron, chiar dacă este o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări

Totuși, tulpina Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară, atrage atenția Catherine Smallwood, managerul pe Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit The Guardian.

Avertismentul specialistului vine pe fondul noilor recorduri de cazuri atinse în țările din centrul și vestul Europei. Franţa a raportat aproape 180.000 de cazuri în 24 de ore, iar Marea Britanie 138.831 de cazuri. Danemarca are în prezent cea mai mare rată de infecţie per persoană din lume.

„O creştere rapidă a Omicron, chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”, a spus Smallwood.

OMS a evidenţiat, însă, scăderea cu 29% a incidenţei cazurilor observate în Africa de Sud, ţara care a raportat prima variantă la OMS pe 24 noiembrie.

Datele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca sugerează că există un risc redus de spitalizare pentru Omicron în comparaţie cu Delta.