Israelul împărtășește datele COVID-19 cu Pfizer pentru a ajuta campaniile de vaccinare din întreaga lume
Israelul furnizează săptămânal actualizări de date cu privire la pandemia de COVID-19 producătorului de vaccinuri Pfizer în baza unui acord de colaborare care ar putea ajuta alte țări să-și ajusteze campaniile de vaccinare și să obțină „imunitatea colectivă”, au anunțat oficialii.
Israelienii au început să primească primele doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer și partenerul său german BioNTech pe 19 decembrie, fiind una dintre campaniile de vaccinare care au fost lansat cel mai rapid în lume
Ministerul Sănătății din Israel a făcut publică cea mai mare parte a unui acord de colaborare de 20 de pagini pe care l-a semnat cu Pfizer, în care se preciza că scopul este „de a determina dacă imunitatea efectivului este atinsă după atingerea unui anumit procent numărul total de persoane pe care și l-au propus autoritățile din Israel să le vaccineze”.
Israelul oferă date legate de campania de vaccinare companiei Pfizer
Detaliile comerciale, cum ar fi prețul și cantitatea de vaccinuri furnizate, nu au fost făcute publice, dar acordul spunea că Israelul se bazează pe Pfizer pentru a livra suficiente doze la o rată suficient de rapidă pentru a-i permite să obțină „imunitatea efectivului”, ceea ce înseamnă o parte suficientă din populația este imună la virus.
„În timp ce acest proiect se desfășoară în Israel, concluzile obținute vor fi aplicabile în întreaga lume și anticipăm că vor permite guvernelor să maximizeze impactul campaniilor lor de vaccinare asupra sănătății publice”, a susținut BioNTech într-un comunicat emis luni, 18 ianuarie.
Acest proces include determinarea ratelor potențiale de imunizare necesare pentru a opri răspândirea virusului, au mai specificat reprezentanții companiei.
Scopul, a spus BioNTech, a fost „monitorizarea evoluției epidemiei în timp și la diferite rate de vaccinare”.
„Acest lucru ne va ajuta să înțelegem dacă o scădere potențială a cazurilor și a deceselor poate fi atribuită exclusiv protecției directe asociate vaccinurilor sau atât protecției directe, cât și indirecte (sau «colectivă»)”, potrivit sursei citate.
Întrebat dacă Pfizer oferă ceva în schimbul datelor de sănătate israeliene, o purtătoare de cuvânt a Pfizer din Israel a declarat: „Pfizer nu oferă nimic în schimb. Acordul este public, astfel încât să îl puteți citi. În afară de asta, nu avem alte comentarii”.
În timpul rapoartelor săptămânale, Israelul va furniza companiei Pfizer date epidemiologice, cum ar fi: numărul de cazuri confirmate de COVID-19, spitalizări, câți pacienți se aflau conectați la ventilatoare, câți au murit, precum și vârsta și alte aspecte demografice.
Astfel de date erau disponibile publicului și păstrează anonimitatea în ceea ce privește identitatea pacienților, au declarat oficialii israelieni.
Aproximativ un sfert dintre israelieni au primit prima doză din vaccin și 3,5% au primit deja a doua doză.
Cu toate acestea, țara se află la al treilea lockdown, ratele de infecție rămânând ridicate. Peste jumătate de milion de cazuri au fost raportate și 4.005 de persoane infectate au murit în Israel de când a început pandemia de coronavirus