Italia a decis să impună teste obligatorii tuturor călătorilor din China, o măsură luată deja în Japonia şi în Statele Unite. Pasagerii a două zboruri care au aterizat luni pe principalul aeroport din nordul Italiei, Milano-Malpensa, de la Beijing şi Shanghai, au fost testaţi pozitivi.
„Am dispus, prin ordonanță, prelevarea obligatorie a testelor antigen Covid-19 pentru toți pasagerii care vin din China și care tranzitează Italia”, a transmis ministrul Sănătății, Orazio Schillaci.
Regiunea Lombardia din nordul Italiei a început luni testarea obligatorie pentru COVID-19 a tuturor pasagerilor de pe zborurile venite din China, fără a aştepta decizia oficială în acest sens a guvernului de la Roma anunţată miercuri, iar primele rezultate arată că mai mult de jumătate dintre pasagerii testaţi sunt infectaţi cu coronavirus, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Italia, care a fost în februarie 2020 prima ţară europeană lovită puternic de SARS-CoV-2 după descoperirea acestuia în China, este acum tot prima care impune teste obligatorii persoanelor venite din această ţară confruntată cu o explozie a infectărilor după ce guvernul de la Beijing a pus capăt politicii zero-COVID sub presiunea protestelor care au cerut relaxarea restricţiilor.
Pe principalul aeroport din nordul Italiei, Milano-Malpensa, pasagerii a două zboruri venite luni de la Beijing şi Shanghai au fost testaţi; dintre cei 62 de pasageri ai primului zbor, 35 au fost testaţi pozitiv, iar pentru al doilea zbor testul este pozitiv în cazul a 62 din cei 120 de pasageri.
Comisia Europeană se întrunește joi pentru a „discuta (…) posibile măsuri pentru o abordare coordonată” de către statele membre ale UE în ceea ce priveşte explozia de cazuri de Covid în China, relatează AFP.
„În lumina situaţiei pandemiei din China”, executivul european va convoca joi dimineaţa o comisie care să reunească reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din statele membre, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.
Obiectivul este de a „discuta cu statele membre şi cu agenţiile europene (de sănătate) ale UE posibile măsuri pentru o abordare europeană coordonată”, a precizat ea, citată de Agerpres.
După încetarea bruscă în această lună a politicii „zero Covid” în China, care a provocat în ţară un val foarte mare de contaminări, mai multe state din lume sunt îngrijorate de posibilitatea ca din ţara asiatică să se răspândească noi variante ale virusului.