IZOLARE. Se vede luminița de la capătul tunelului: când și cum vom începe să ieșim din case / Planul minuțios făcut de medicul Clara Alexandrescu
Medicul cardiolog Clara Alexandrescu spune că se poate ieși din izolare, în ciuda multor necunoscute pe care le ridică epidemiea de coronavirus. Cunoscuta doctoriță spune însă că ieșirea din case trebuie făcută cu multă atenție.
Medicul este de părere că putem reveni, treptat, la viaţa de dinainte de pandemie. Clara Alexandrescu a făcut un plan de ieşire din izolare, cu reluarea activităţilor economice şi sociale în etape, scrie Mediafax.
Etapa 1 – 4 mai
Adulţii care lucrează, cu vârste între 18 şi 65 de ani (excepţie pacienţii cu boli cronice dovedite cu certificat medical eliberat de medicul de familie).
Ieşirea din izolare a acestei categorii sociale este extrem de importantă, pentru că îndeplineste trei condiţii (lucreaza, au risc de boală redus, sistemul sanitar îi poate îngriji în caz de îmbolnăvire).
- Urmărirea temperaturii este obligatorie de două ori pe zi la serviciu, purtarea măştii în locurile publice este obligatorie, deplasarea la serviciu este ideal să se facă cu autoturism personal, motocicletă, bicicletă, pe jos.
- Este important ca în această etapă toţi ceilailţi cetăţeni ai ţării să respecte strict măsurile de izolare, pentru a evita creşterea adresabilităţii la camerele de gardă, în caz de eventuale infectări.
- Persoanele infectate vor fi izolate.
Etapa 2 – 18 mai
Ieşirea din izolare a copiilor (creşe, grădiniţă, şcoală, liceu) şi implicit a părintelui care era în concediu pentru copii. Copiii, conform datelor disponibile, nu fac forme severe, dar necesită monitorizare şi măsuri barieră pentru protecţia cadrelor didactice.
Studenţii îşi vor continua cursurile online/examene online. De menţionat că reluarea şcolilor va antrena şi creşterea traficului în marile oraşe.
Etapa 3 – 1 iunie
Persoanele peste 65 de ani fără comorbidităţi/ boli cronice cunoscute după vizita prealabilă la medicul de familie+/- medic de medicină internă (există multe persoane aşa-zis sănătoase care au patologii de tip apnee în somn, sindrom metabolic, comorbidităţi importante în cazul Covid-19).
Etapa 4 – 1 iulie
Restul populaţiei, cu acordul medicului de familie, cu respectarea măsurilor barieră, masca fiind obligatorie şi cu indicaţia de a evita aglomeraţiile, spaţiile publice închise, etc.
Distanţarea socială se păstrează până la 15 iulie extrem de strict, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie cât mai redus.
- Barurile, restaurantele, sălile de sport, piscinele publice, cluburile sportive, sălile de teatru şi de cinema, mall -urile ramân închise.
- Nu sunt permise manifestările sportive, concertele, evenimentele artistice etc cu participarea a peste 25 de persoane.
- Parcurile pot fi deschise cu amenajarea unor trasee în sensul acelor de ceasornic.
- Se vor deschide hotelurile, cu respectarea distanţării sociale.
- Zborurile cu avionul în UE sunt permise cu respectarea purtării obligatorii a măştii/reducerea numărului de persoane la bord.
- Cabinetele de cosmetică/frizeriile etc vor fi deschise exclusiv cu programare prealabilă şi cu respectarea măsurilor de distanţare socială.
- Sălile de aşteptare din cabinete policlinici/spitale vor fi amenajate astfel încât să permită distanţa de 2m între pacienţi.