Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, a declarat că autorităţile chineze nu au furnizat „suficiente date” cu privire la originea şi răspândirea ulterioară a noului coronavirus.
Virusul pornit din Wuhan (China) a infectat peste 28 de milioane de cetățeni americani, dintre care aproape 500.000 au murit.
„Sunt pe punctul de a publica un raport cu privire la originile pandemiei din Wuhan, despre care avem întrebări, deoarece nu credem că Beijingul a pus la dispoziţie suficiente date originale despre modul în care această pandemie a început să se răspândească atât în China, cât şi în toată lumea”, a declarat oficialul american pentru CBS News, confirmând faptul că la Casa Albă se pregătește un raport incendiar cu privire la originea coronavirusului.
Pe 9 februarie, misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a făcut o anchetă în Wuhan, a exclus posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator, considerând în acelaşi timp că este posibil ca virusul să fi ajuns în China din alte ţări, prin intermediul lanţului rece al alimentelor congelate. Confruntat cu controversa provocată de anunţul experților, directorul pentru situaţii de urgenţă sanitară din cadrul OMS, Mike Ryan, a reacţionat pe 15 februarie afirmând că „scopul vizitei nu a fost anchetarea Chinei, ci obţinerea de lecţii pentru viitor”.
Jake Sullivan a subliniat că „singura modalitate de a avea o investigaţie cu un fundament ştiinţific este să ai acces la toate datele şi nu numai, pentru a şti ce s-a întâmplat în această pandemie şi pentru a putea preveni viitoare pandemii. Nu sunt în măsură să spun cum a apărut Covid-19 și tot ce pot face este să cer OMS să îşi facă treaba cât mai bine”.
În acest context, consilierul lui Biden s-a exprimat în favoarea realizării investigaţiei de către specialişti: „Ancheta ar trebui lăsată în seama oamenilor de ştiinţă şi a experţilor, astfel încât aceştia să o poată duce la bun sfârşit fără nicio intervenţie din partea vreunui guvern”. SUA sunt ţara cea mai afectată de pandemie, cu peste 28 de milioane de persoane infectate şi aproape 500.000 de decese.