Prima pagină » Coronavirus » Johnson & Johnson a cerut oficial autorizarea vaccinului său anti-COVID în Uniunea Europeană

Johnson & Johnson a cerut oficial autorizarea vaccinului său anti-COVID în Uniunea Europeană

Johnson & Johnson a cerut oficial autorizarea vaccinului său anti-COVID în Uniunea Europeană
Johnson & Johnson a cerut oficial autorizarea vaccinului său anti-COVID în Uniunea Europeană. Sursa foto: Shutterstock

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit marți o solicitare oficială din partea companiei Janssen, filiala belgiană a gigantului american Johnson & Johnson, pentru autorizarea condiționată a vaccinului său împotriva COVID-19.

EMA va evalua cererea „într-un calendar accelerat”, dat fiind faptul că o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța acestui vaccin a fost demarată deja din luna decembrie, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Evaluarea s-ar putea încheia la jumătatea lunii martie

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului estimează că evaluarea sa pentru acest vaccin s-ar putea încheia la jumătatea lunii martie, cu condiția ca informațiile prezentate de companie să fie „suficient de complete și solide”, astfel încât vaccinul să primească autorizație de comercializare condiționată în Blocul comunitar.

Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul său împotriva COVID-19 a avut o eficacitate de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează în doză unică

Vaccinul de la Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și ar avea o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale COVID-19, potrivit concluziilor studiilor clinice.

Serul produs de Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Spre deosebire de vaccinul Pfizer-BioNTech și Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuția acestuia.

Uniunea Europeană discută cu grupul farmaceutic american Moderna cu privire la achiziționarea a noi doze ale vaccinului anti-COVID produs de această companie.

Între timp, grupul AstraZeneca propune să livreze statelor europene doze de vaccin produse în afara Uniunii Europene, pentru a acoperi întreruperile în aprovizionare.

Uniunea Europeană și-a propus ca țintă vaccinarea a 70% din populația adultă până la finalul verii, însă se confruntă cu o serie de probleme în ceea ce privește livrările de doze de vaccin.

În prezent, Blocul comunitar încearcă să își extindă rezerva de vaccinuri, care potrivit contractelor încheiate pânnă acum cu șase producători de medicamente, se ridică la 2,3 miliarde de doze.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele