Lipsa unei legături comerciale între China și România a determinat o manifestare mai blândă a crizei coronavirusului la noi în țară, coparativ cu Italia, susține reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila. De asemenea, profesorul avertizează asupra faptuli că, după renunțarea la starea de urgență, indicele de reproductive al coronavirusului la noi în țară va crește.
Deși are o legătură extrem de puternică cu Italia, România nu se află în topul țătilor europene la numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus. De ce Italia a fost prima țară europeană în care s-a manifestat violent coronavirusul, iar România a fost mai puțin afectată? Profesorul Alexandru Rafila explică faptul că legătura comercială între China, țara în care a izbucnit criza coronavirusului și Italia, prima țară europeană afectată de acesta, este motivul pentru care există o diferență atât de mare între România și Italia, în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare.
„De ce Lombardia a fost unul dintre principalele focare? Fiindcă acolo e prezent cel mai mare hub comercial cu produse chinezeşti. Bergamo şi Lodi, oraşe în care pandemia a făcut ravagii, sunt oraşe cu depozite semnificative cu mărfuri chinezeşti în acea parte a Europei. La noi nu a fost aceeaşi prezenţă. În plus, noi nu aveam nici măcar zboruri directe”, a declarat Alexandru Rafila pentru Adevărul.
Profesorul Alexandru Rafila a mai precizat că în acest moment, în care abandonăm starea de urgenţă, indicele de reproducţie al coronavirusului în România este de sub 1, ceea ce înseamnă că o persoană nu infestează mai mult decât încă una, prag considerat acceptabil. Însă, după 15 mai, acest indice va creşte. „Dacă acest indice va depăşi anumite valori, asumate aprioric, atunci am putea asista la noi măsuri de carantină. Se va acţiona după principiul văzut şi făcut”, a conchis Alexandru Rafila.