Prima pagină » Coronavirus » Legătura dintre gripă și COVID-19. Epidemiolog: „Nu se exclud una pe cealaltă. Unii le pot face simultan”

Legătura dintre gripă și COVID-19. Epidemiolog: „Nu se exclud una pe cealaltă. Unii le pot face simultan”

Legătura dintre gripă și COVID-19. Epidemiolog: „Nu se exclud una pe cealaltă. Unii le pot face simultan”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a explicat la Digi24 legătura dintre COVID-19 și gripă. Specialistul subliniază că cele două nu se exclud una pe cealaltă și prin urmare, oamenii s-ar putea infecta, simultan, atât cu noul coronavirus, cât și cu virusul gripal.

Emilian Popovici: ”Infecția se poate produce simultan”

Odată cu răcirea vremii se va activa coronavirusul – frigul crește permisivitatea pătrunderii virusului în organism. Scăderea sub 10 grade duce la activarea, creșterea activității virusului. De asemenea, amploarea gripei – va veni odată cu sezonul rece.Și cu existenta gripei cu Covid – aceste două infecții nu se exclud una pe cealaltă.De aceea este important să ne vaccinăm antigripal să se prevină măcar una.Infecția se poate produce simultan. La unii, va fi simultan cu Covid și gripa, nu se exclud una pe cealaltă, a declarat Emilian Popovici la Digi 24.

COVID-flu amenință să lovească România! Câte doze de vaccin a comandat Ministerul Sănătății și când ar urma să ajungă în țară

Tot mai mulți medici vorbesc despre suprapunerea epidemiei de COVID-19 peste valul de gripă nelipsit din fiecare toamnă și avertizească asupra faptului că ar trebui ca România să dispună măsuri ferme. Inclusiv, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva instantaneu situaţia și îndeamnă oamenii, în special vârstnicii, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a evita un fenonem periculos, numit Covid-flu.

Ce spun medicii despre sezonul gripal

Și medicii de familie se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal vor fi achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începând abia din 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

„Vor fi vremuri grele, ținând cont că vorbim de pandemie. Va fi foarte greu de diferențiat avânt în vedere că simptomatologia gripei, cât și simptomatologia virusului SARS-COV-2 sunt asemnătoare. Asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm din timp. Nu vom putea face vaccinarea la aproape 24 de milioane de locuitori și trebuie să mergem către grupele de risc”, spune medicul Mihai Iacob pentru GÂNDUL.RO.

Autor