Legătura necunoscută dintre COVID-19 și SIDA. „HIV declanșează un proces prin care ne omorâm singuri”

Legătura necunoscută dintre COVID-19 și SIDA. „HIV declanșează un proces prin care ne omorâm singuri”
Sursă foto: RoVaccinare
Publicat: 17/02/2022, 12:36

Medicul Cristian Apetrei explică, într-o postare preluată de pagina ROVaccinare, similitudinile dintre HIV și SARS-CoV-2. „Așa cum HIV alterează mucoasa intestinală din interior, SARS-CoV-2 o alterează din exterior”, spune medicul.

Cristian Apetrei este profesor  în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

În infecția cu HIV, întrebarea esențială a patogenezei a fost pentru mult timp “de ce facem SIDA?” Oricât ar părea de paradoxal, răspunsul: “Pentru că virusul ne distruge celulele CD4” nu este suficient. Virusul distruge celulele CD4 în trei săptămâni, iar noi progresăm spre SIDA în 10 ani.

Cum este posibil? Răspunsul cel mai simplu la această întrebare ar putea fi obținut dacă ne-am pune câteva întrebări corecte: unde sunt celulele CD4? Dacă vă grăbiți să spuneți: “în sânge”, ați greșit. Numai 2% din celulele CD4 ale organismului sunt localizate în sange. Unde sunt restul? Evident, în sistemul imun. Dar sistemul imun este extrem de difuz.

Iar întrebarea “unde este sistemul imun localizat în organism?” are câteva răspunsuri care v-ar putea surprinde și dezamăgi în egală măsură. Primul: organele limfoide secundare, între care ganglionii. Răspunsul cel mai la îndemână. Dar, în general, celulele din ganglioni nu sunt distruse decât relativ puțin și foarte, foarte târziu în infecția cu HIV. Unde atunci? La nivelul mucoaselor. Care? Pai care este cea mai mare mucoasă din organism? Tubul digestiv. Lamina propria conține cele mai multe celule imune din întregul organism”, explică cercetătorul român.

Cum este atacat sistemul imun de către HIV

Urmează o a doua întrebare: care celule T CD4 sunt depletate? Pentru că, la fel ca în Ferma animalelor, există multe celule CD4, dar unele dintre ele sunt mai egale decât altele: celulele CD4 naive sunt cele care abia așteaptă să fie instruite. Celulele centrale cu memorie sunt cele care încep să învețe și să se pregătească să răspundă stimulilor; celulele tranziționale cu memorie sunt gata de acțiune”, explică medicul Cristian Apetrei.

„Celulele CD4 cu diferite funcții sunt localizate diferit în organism. În imunologie, școala este denumită “situs inductor”. Serviciul este denumit “situs efector.” Celulele naive stau la școală în ganglioni; Celulele efectoare sunt la muncă la interfață cu microbii, la nivelul mucoaselor. Acolo și sunt găsite de HIV și decimate (>90% din ele) în 3 săptămâni. Cele mai susceptibile: tocmai celulele care asigură apărarea mucoaselor împotriva microbilor, numite celule Th17. V-am făcut părul creț? Abia începem. Dar după ce ați aflat toate astea, probabil că vă gândiți “de ce durează 10 ani să faci SIDA dacă celulele țintă sunt eliminate scurt?”, mai explică medicul.

În continuare, medicul Apetrei spune că simpla lor eliminare nu duce la SIDA.

„Noi am eliminat experimental celulele CD4 de la maimuțe verzi africane pentru un an și jumătate, iar acelea au dus-o bine mersi și au petrecut bon jour. Și atunci? Acum începe o parte interesantă și destul de horror: în procesul de distrugere al celulelor CD4, virusul imunodeficienției umane induce la nivelul mucoasei digestive un mare foc de artificii. Din interior (submucoasa) spre suprafață. Celulele distruse elibereaza markeri inflamatori. Ajung la acest nivel și alte celule inflamatoare, fiind produse multiple cytokine, iar tot acest proces duce la distrugerea celulelor epiteliale ale mucoasei digestive. Dintr-o barieră continuă, mucoasa este ciuruită mai mult sau mai puțin extensiv.E o problemă? Sigur.Care? Aceea că intestinul este plin de bacterii implicate în digestie”, spune specialistul.

”HIV declanșează un proces prin care ne omorâm singuri”

Prin soluțiile de continuitate ale mucoasei, flora microbiană părăsește lumenul și trece mai întâi în submucoasă, de unde este preluată în circulația portală, ajunge în ficat iar de acolo în circulație. Nu discutăm despre acele cantități mari care produc sepsis (bacteriemie și septicemie), ci de cantități mici și foarte mici. Nu numai microbi, ci și fragmente rezultate din distrugerea microbilor în acest proces. La fel de eficiente în inducerea inflamației ca și microbii integrali. Procesul prin care microbii trec din sânge în circulație se numește translocație microbiană. Și reprezintă principala cauză a inflamației cronice din infecția cu HIV. Inflamația cronică produce hipercoagulare și activarea celulelor T care accelerează procesele de diviziune și îmbătrânire, și se pierd. Per ansamblu, markerii de coagulare, inflamație și translocație sunt cei mai importanți predictori ai decesului pacientului HIV infectat. Adică, HIV declanșează un proces prin care ne omorâm singuri (în fine, ne omoară microbii noștri).

Medicul Cristian Apetrei

Ce legătură este între HIV și SARS-CoV-2

Cu toate că am fi tentați să spunem că nimic din toate astea n-are legatură cu boala COVID, se pare că există o asemănare foarte mare între cum acționează cele două virusuri extrem de periculoase.

„Așa cum HIV alterează mucoasa intestinală din interior, SARS-CoV-2 o alterează din exterior. Cea mai mare abundență de receptori ACE-2 și TMPRSS2 se află pe suprafața mucoaselor digestive. Și respiratorii -și aceea e o mucoasă, și acolo intră microbi din aer, care pot transloca prin membrana alveolară. Odată ce se distruge epiteliul digestiv, am ajuns exact în același scenariu patogenetic. Daca organismul nu elimină imediat stimulul negativ, inflamația cronică indusă de translocare este responsabilă de tot tacâmul de efecte secundare și sechele pe termen lung”, a mai spus Apetrei.

COVID-19 nu este o gripă banală

Cercetătorul spune ”de aceea este extrem de deranjant să vezi doctori care spun că s-a întors lumea pe dos din cauza unei banale gripe. Nu este o gripă”, explică medicul.

Inflamația cronică afectează diferitele organe și sisteme după cum urmează:

• Inima și vasele de sânge: ateroscleroza și boala de inimă (frecvența infarctelor este de 5 ori mai mare la pacienții infectați cu HIV care controlează infecția decât în populația generală);

• Sistemul digestiv: boala inflamatorie, inclusiv boala Crohn sau colita ulcerativă;

• Articulații: variate forme de artrită, inclusiv artrita reumatoidă;

• Plămâni: Alergii, astm, BPOC, cancer pulmonar;

• Creier și măduva spinării: ramolismente, scleroza multiplă etc.;

• Ochi: Degenerescența maculară, degenerescența retiniană, uveita;

• Piele: acnee, eczema, reacții psoriazice etc.;

• Rinichi: boala renală cronică, insuficiența renală, nefrite;

• Pancreas: diabet de tip 1;

• Tiroida: tiroidita;

• Ficat: hepatite cronice.

Nu e o joacă. Bazele acestor afecțiuni inflamatorii sechelare de lungă durată sunt exact cele la care m-am referit mai sus. În plus, o persistență prelungită a virusului poate fi înregistrată în anumite sanctuare, cum ar fi rinichiul. Adăugați la toate acestea și persistența pierderilor de miros și gust și o să aveți un tablou destul de complet al unei boli care este orice vreți, dar nu o simplă gripă. Iar cine spune altceva, habar n-are ce vorbește”, a mai arătat expertul.

Citește și INTERVIU| Un medic infecționist explică motivele pentru care vaccinații se pot infecta cu COVID de mai multe ori: „Am întâlnit și cazuri în care o persoană vaccinată complet s-a infectat de 4 ori”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer