Limitarea activității restaurantelor reduce riscul infecțiilor cu COVID-19. Care sunt cele mai periculoase spații închise – STUDIU
Restaurantele, sălile de gimnastică, cafenelele și alte spații închise aglomerate au fost locurile în care s-au infectat aproximativ opt din 10 persoane, în Statele Unite, în primele luni ale epidemiei de COVID-19, potrivit unui nou studiu al oamenilor de știință.
Rezultatele cercetării ar putea ajuta oficialii din toată lumea care iau în calcul instuirea de stări de urgență, carantină, totală sau parțială, sau alte măsuri ca răspuns la noile valuri epidemice, scriu jurnaliștii de la New York Times, citat de Știrile Pro Tv.
Studiul a fost realizat de oameni de știință de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern, din Chicago și Centrul de Cercetări Microsoft și Chan Zuckerberg Biohub și a fost publicat marți în revista Nature.
„Restaurantele sunt de departe cele mai riscante locuri”
Cercetarea s-a bazat pe datele privind mobilitatea înregistrate de telefoane, date culese din 10 zone metropolitate, în perioada martie până în mai.
Astfel, oamenii de știință au analizat mobilitatea a 98 de milioane de oameni, către aproximativ 553.000 de locuri publice din Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco și Washington D.C.
Cercetătorii au constatat că majoritatea infecțiilor proveneau din câteva de puncte de interes – în Chicago, de exemplu, 85% dintre infecții au provenit din 10% dintre zonele examinate – și au reușit să dezvolte astfel un model care poate prezice cu precizie numărul zilnic de cazuri COVID-19 în marile orașe.
„Restaurantele sunt de departe cele mai riscante locuri, de aproximativ patru ori mai riscante decât sălile de sport și cafenelele, urmate de hoteluri în ceea ce privește noile infecții”, a declarat Jure Leskovec, informatician la Universitatea Stanford și autor principal al studiul, potrivit sursei citate.
Reprezentanțele auto, benzinăriile și magazinele de bricolaj sunt la polul opus, cu risc mai mic de infectare cu noul coronavirus.
Rezultatul studiului oferă și o explicație pentru numărul mare de infectări cu coronavirus din cartierele mai sărace: locurile publice sunt mai aglomerate decât cele din zonele mai bogate, iar oamenii lucrează într-un procent redus de acasă și trebuie să meargă zilnic la serviciu.
Potrivit cercertorilor, în magazinele alimentare din zonele mai sărace sunt, în medie, cu aproximativ 60% mai multe persoane pe metrul pătrat, decât în cele din zonele mai bogate, iar oamenii petrec mai mult timp la cumpărături.
Cercetărorii citați susțin că, prin limitarea prezenţei în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă, infecţiile ar fi reduse cu peste 80%.