Livrările de vaccin Pfizer-BioNTech către statele UE sunt cu 30% sub cantitățile convenite
Grupul farmaceutic american Pfizer încă nu a livrat Uniunii Europene aproximativ zece milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, doze care ar fi trebuit livrate încă din luna decembrie.
Acest lucru înseamnă că Blocul comunitar încă nu a primit aproximativ o treime din vaccinurile pe care le aștepta de la grupul farmaceutic american, potrivit site-ului agenției Agerpres, care citează Reuters.
Sursa citată notează că întârzierile sunt o nouă lovitură pentru Uniunea Europeană, care se confruntă și cu întârzieri în ceea ce privește livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de companiile farmaceutice Moderna și AstraZeneca.
De asemenea, întârzierile în livrări ridică și semne de întrebare cu privire la logica schemei de control a exporturilor de vaccinuri, introdusă de Comisia Europeană la finalul lunii ianuarie.
Pfizer a livrat cu zece milioane de doze mai puțin decât a promis
Potrivit unui oficial european direct implicat în discuții, Pfizer a livrat până la jumătatea săptămânii trecute 23 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, cu zece milioane de doze sub ceea ce promisese că va livra până la mijlocul lunii februarie.
Pfizer nu a dorit să comenteze precizând doar că livrările sale se desfăşoară conform unui calendar confidenţial.
Oficialii europeni contactați de Reuters au precizat că Pfizer s-ar fi angajat să livreze 3,5 milioane de doze de vaccin săptămânal, începând dinn ianuarie, pentru a ajunge la un total de 21 milioane doze la mijlocul lunii februarie.
La mijlocul lui ianuarie au apărut unele probleme temporare în ceea ce privește livrările, probleme resimțite inclusiv în România, dar oficialii europeni susțin că acestea ar fi fost în mare parte rezolvate luna trecută.
Și Moderna a anunțat întârzieri în livrarea de vaccinuri
Comisia Europeană a confirmat marți că gigantul farmaceutic Moderna va livra în luna februarie mai puține doze de vaccin împotriva COVID-19 către statele UE față de cantitatea prevăzută.
Cu toate acestea, Executivul comunitar anunță că se așteaptă ca în luna martie ritmul livrărilor să revină la normal.
Aceasta este cea de-a treia perturbare în livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 care afectează Uniunea Europeană, după ce Pfizer-BioNTech a redus temporar, în ianuarie, livrările, iar AstraZeneca a anunțat că în primul trimestru al acestui an va furniza către Blocul comunitar doar 40 de milioane de doze de vaccin, jumătate din cantitatea agreată.
Uniunea Europeană discută cu grupul farmaceutic american Moderna cu privire la achiziționarea a noi doze ale vaccinului anti-COVID produs de această companie.
Între timp, grupul AstraZeneca propune să livreze statelor europene doze de vaccin produse în afara Uniunii Europene, pentru a acoperi întreruperile în aprovizionare.