Lovitură pentru Facebook! Compania lui Zuckerberg, acuzată că răspândește fake-news despre Covid-19! Scandalul este abia la început

Publicat: 19 08. 2020, 18:09
Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org

Scandalul este abia la început, dar promite să se rostogolească în mare viteză. Compania Facebook, controlată de miliardarul Mark Zuckerberg, este acuzată că răspândește fake-news despre Covid-19! O anchetă în acest sens este deja în derulare!

Deși a promis că va lupta împotriva dezinformării sanitare pe marginea acestui subiect, Facebook mai degrabă a ajutat la răspândirea fake-news-urilor despre Covid-19, care au generat 3,8 miliarde de vizualizări în acest an!

Fake-news pe Facebook – 460 milioane vizualizări numai în aprilie!

ONG-ul Avaaz a realizat un raport denumit Algoritmul Facebook: O mare amenințare pentru sănătatea publică, axat pe cinci ţări. Cercetarea arată că, de fapt, eforturile reţelei de socializare de a combate dezinformarea sanitară „sunt subminate grav de propriile sale sisteme”! Astfel, în pofida soluţiilor „de urgenţă” anunțate de Zuckerberg, conţinutul paginilor care difuzează dezinformări pe teme de sănătate a ajuns în luna aprilie la 460 de milioane de vizualizări!

De exemplu, notează Avaaz, conţinutul principalelor 10 pagini care difuzează fake-news despre Covid a atras de aproape patru ori mai multe vizualizări pe Facebook decât echivalentul principalelor 10 pagini ale instituţiilor sanitare, inclusiv cele finanțate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ce acuzație i se aduce lui Mark Zuckerberg

Fadi Quran, director la Avaaz, l-a atacat pe Mark Zuckerberg: „A promis că va oferi informaţii fiabile în timpul pandemiei, dar propriul său algoritm a sabotat aceste eforturi orientându-i pe mulţi” dintre cei circa 2,7 miliarde de utilizatori Facebook către site-uri pline de dezinformării. În opinia lui Quran, „infodemia” despre care se tot vorbește „va continua să agraveze pandemia până când Facebook îşi va dezintoxica algoritmul şi va transmite rectificări tuturor acelor persoane care au fost expuse acestor minciuni virale”.

Raportul Avaaz propune o soluţie în doi paşi pentru a pune în „carantină” dezinformarea şi pe cei care o difuzează pe scară extinsă. În primul rând, rectificarea informaţiei prin corecturi retroactive efectuate de verificatori independenţi şi transmise tuturor utilizatorilor care le-au văzut. Al doilea pas ar fi „dezintoxicarea algoritmului Facebook” prin limitarea distribuirii conţinuturilor care dezinformează şi a celor elaborate de actori care se poziţionează sistematic în „feed-urile” utilizatorilor. Din ce a observat ONG-ul, numai 16% din conţinuturile cu dezinformare pe teme sanitare au o etichetă de atenţionare din partea Facebook. Restul mesajelor (84%) rămân publice fără niciun tip de avertisment, deşi conţinutul lor este confirmat ca fiind fals.

Printre exemplele de ştiri false identificate se numără și un articol care susține că Asociaţia Medicală Americană a încurajat medicii şi spitalele din SUA să mărească numărul deceselor provocate de Covid-19 peste cel real, articol care a avut circa 160 de milioane de vizualizări.