Cunoscutul om de televiziune publică pe pagina personală de Facebook un text despre cum a combătut China noul coronavirus. Totodată, dincolo de exemple susținute de cifre, Lucian Mândruță descrie ce înseamnă să decretezi Starea de urgență și, mai ales, să o și respecți, ca cetățean.
„Am să vă spun ceva GRAV!”. Lucian Mândruță le cere vizitatorilor paginii sale să își aloce două minute din timpul liber pentru a citi ce are de transmis. Legătura cu China și prezentul din România e făcută printr-o paralelă interesantă.
În primul rând, Mândruță se întreabă dacă cineva s-a gândit la ce mai e zilele astea prin Wuhan. Iată cum vede el situația acolo: „Spitalele s-au golit. Nu sunt mai mult de 10-20 de decese pe zi, numărul de cazuri noi e și el sub 50, de la câteva mii în momentele de vârf”. Cum de s-a ajuns atât de repede aici? „Pentru că în Wuhan e încă o carantină strictă. Și asta se întâmplă de șapte săptămâni. Șapte săptămâni!”.
Pentru o națiune obișnuită să asculte ordinele partidului unic, China s-a decurcat exemplar. „Am putea noi rezista – nu psihic, nu emoțional – ci pur și simplu economic la o încetare a activității atâta timp? Am putea?”, se întreabă Lucian Mândruță, căutând răspuns la nivelul întregii Uniuni Europene.
Zona de carantină din regiunea Hubei a cuprins la un moment dat aproape de 70 de milioane de oameni! Mândruță scrie că „pentru ei au muncit restul, pentru ei, guvernul central a alocat resurse uriașe, de la hrană și spitale”.
Însă, „în Europa nu e aceeași situație”. Realitatea arată că „sntem cu toții blocați, America urmează și nu există nicio entitate exterioară suficient de bogată să ne salveze dacă economiile noastre se opresc”. În concluzie, „nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei”.
Și, atunci, dacă Europa nu își permite o carantină de lungă durată, ce poate fi făcut? Care este soluția?
Mândruță crede că „trebuie să folosim slăbiciunile virusului împotriva lui. Care e cea mai importantă slăbiciune a acestui virus? Faptul că ucide mai ales persoanele de peste 60 de ani”.
Statistica la care face referire Lucian Mândruță arată că virusul Covid-19 face prăpăd, într-adevăr, printre vârstnici.
Iată ce soluție vede Lucian Mândruță: „Nu sunt medic, dar sunt un om care caută soluții. Cu toții facem asta acum. Am doi copiii care mai sunt acasa și rezervele mele financiare nu pot accepta o pauză de venituri de două luni (…) Trebuie să începem să ne întrebăm – nu cumva o izolare selectivă, în Europa și America, ar fi o soluție mai bună? Poate că o strategie în care izolăm cu mult mai etanș persoanele de peste 60 de ani și permitem celor tineri să continue munca ar fi de luat în calcul”.
În schimb, dacă stăm cu toții închiși în casă, „ne vom trezi într-un dezastru economic global care ne va afecta nu doar pe toți, dar chiar fundamentul întregii civilizații planetare”, avertizează Lucian Mândruță.