Prima pagină » Coronavirus » Ludovic Orban, despre testarea în masă: Este o iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei! / Câte teste zilnice ar urma să se facă în România

Ludovic Orban, despre testarea în masă: Este o iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei! / Câte teste zilnice ar urma să se facă în România

Ludovic Orban, despre testarea în masă: Este o iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei! / Câte teste zilnice ar urma să se facă în România
Ludovic Orban, despre tensiunile dintre Turcia și Franța: „Atacul la persoană împotriva președintelui Emmanuel Macron nu este acceptabil” / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Premierul Ludovic Orban susține că testarea în masă a românilor în contextul pandemiei de coronavirus este „o iluzie vândută de PSD”. Totodată, acesta anunță că autoritățile încearcă să mărească capacitatea de testare Real Time – PCR la 50.000 de teste zilnice.

Ludovic Orban s-a aflat vineri, 23 octombrie, la învestirea lui Costel Alexe în funcția de președinte al Consiliului Județean unde a fost întrebat dacă este sau nu recomandată o testare în masă a populației, dacă România ar avea capacitatea necesară pentru a face acest lucru.

Orban: „Iluzia testării în masă este vândută de PSD de la începutul pandemiei”

„Iluzia testării în masă este vândută de PSD de la începutul pandemiei. La ora actuală, testarea se face prin intermediul aparatelor de tip Real Time – PCR. Noi am crescut constant, de la câteva sute de diagnostice pe zi, la peste 35.000 de diagnostice. Capacitatea instalată în momentul de față depășește 40.000 de teste care pot fi efectuate zilnic și obiectivul nostru în continuare este să creștem capacitatea la până peste 50.000 de teste zilnice”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a anunțat că și în România va folosi alte mijloace de testare dacă acestea sunt aprobate la nivel european și dacă țara noastră își va permite să le achiționeze.

„Orice tip de testare care este validat la nivel european îl vom folosi”

„Sigur că au apărut teste, sisteme de testare care pot fi introduse, sunt sisteme de testare care deja au intrat în procesul de fabricație. Pe de altă parte, ele trebuie să fie acceptate la nivel european, trebuie să aibă precizia solicitată și trebuie să se regăsească pe o scară mai largă decât putem diagnostica noi astăzi. Orice tip de testare care este validat la nivel european îl vom folosi, în măsura în care vom avea capacitatea de a-l achiziționa, evident, în mod competitiv”, adăugat Ludovic Orban.

Premierul a reamintit faptul că în prezent, în România, testele se fac în funcție de 7 criterii prevăzute în definiția de caz sau la cerere.

„Creșterea capacității de testare a urmărit nevoia de testare, noi nu putem să ne apucăm să ne ducem să testăm la scara de bloc, cum promiteau unii”, a punctat acesta.