Prima pagină » Coronavirus » Ludovic Orban: Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare, dar testele se fac în anumite situații. Putem crește capacitatea, nu este niciun fel de problemă

Ludovic Orban: Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare, dar testele se fac în anumite situații. Putem crește capacitatea, nu este niciun fel de problemă

Ludovic Orban: Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare, dar testele se fac în anumite situații. Putem crește capacitatea, nu este niciun fel de problemă
Ludovic Orban / Sursa: MEDIAFAX FOTO

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, în cadrul unui interviu acordat agenției Agerpres, că Ministerul Sănătății lucrează la creșterea capacității de testare pentru COVID-19.

Cu toate acestea, el a explicat care sunt condițiile pentru testarea gratuită.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care, în prezent, România efectuează aproximativ 30.000 de teste pe zi, în pofida recomandărilor din partea OMS, a Comisiei Europene și a specialiștilor în sănătate publică, privind creșterea capacității de testare.

„Noi am crescut constant capacitatea de testare, de la 400-500 de teste, până la o capacitate de peste 50.000 şi Ministerul Sănătăţii continuă creşterea capacităţii de testare. Testele, în schimb, se fac în anumite situaţii. Testele care sunt decontate, pentru că testarea este gratuită pentru toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz. Definiţia de caz este stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unor recomandări ale OMS, ale unor practici la nivel european şi chiar mondial. Sigur, există şi posibilitatea testării contra cost, pentru cei care vor să se testeze fără să se încadreze într-una dintre situaţiile prevăzute în definiţia de caz. Noi putem testa mai mult. Şi acum putem testa mai mult şi vom creşte în continuare capacitatea de testare”, a spus Orban.

Totodată, el a adăugat că România va achiziționa trei milioane de teste rapide pentru depistarea COVID-19.

Mai mult decât atât, am luat şi decizia de a achiziţiona, pentru stocurile strategice, deja am şi adoptat ordonanţa de urgenţă şi am demarat procedura de achiziţie, pentru achiziţionarea a trei milioane de teste rapide. Nu testele care identifică anticorpi, ci testele antigen, care se bazează oarecum tot pe un sistem de testare apropiat de testele Real Time PCR. Aceste teste le achiziţionăm pentru a le folosi în anumite locuri, de exemplu, pentru cadrele medicale. Deja a şi început folosirea, pentru că au fost achiziţionate câteva zeci de mii de teste în unităţile de primiri urgenţe. Şi le vom folosi aceste teste rapide în anumite situaţii, care vor fi stabilite de MS, împreună cu INSP, astfel încât, din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, să putem testa, dacă apare un caz într-un cămin de vârstnici, să putem testa toate persoanele respective. Sau dacă apare, în cazul deschiderii şcolii, când va fi deschisă şcoala, dacă apare un caz într-o clasă, să poţi să testezi toţi copiii din clasă şi toate cadrele didactice care au interacţionat cu copiii.

Orban: Putem crește capacitatea de testare fără probleme

Premierul a mai spus că există în acest moment în România posibilitatea de creștere a capacității de testare. Mai mult, el spune că soluții în acest sens au fost deja discutate, însă există și unele limitări în acest sens.

„Putem creşte, nu este niciun fel de problemă. Inclusiv pe Real Time PCR există soluţii pe care le-am şi discutat de a creşte capacitatea de testare, extractor automat, de exemplu, care permite analizarea mai multor probe în acelaşi interval de timp, fie prin achiziţionarea de noi Real Time PCR. Acum, oamenii trebuie să ştie că nu este aşa de simplu să deschizi un centru de testare, pentru că nu este suficient să ai numai aparatul. Trebuie să ai personal pregătit, trebuie ca laboratorul în care se face testarea să îndeplinească nişte condiţii de biosecuritate. Nu poţi să pui în funcţiune, pentru că e o perioadă de timp până ajung toţi cei care operează aparatul să ştie să citească foarte bine rezultatul, să poată să dea rezultatul corect. Dar să ştiţi că noi am fost într-un efort constant, practic, din luna martie, noi am crescut constant capacitatea de testare”, a spus șeful Guvernului.

România a înregistrat duminică 5.554 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus și 148 de noi decese.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și