Mai multe state europene iau în considerare acționarea în instanță a AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind livrarea de vaccin anti-COVID
Mai multe state membre ale Uniunii Europene iau în calcul posibilitatea de a da în judecată compania farmaceutică AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva COVID-19 în cazul în care compania nu va respecta calendarul de livrare agreat inițial cu țările europene.
Anunțul a fost făcut marți de către ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, după cum informează Digi24.
În cadrul unui interviu acordat unui post de radio local, oficialul a declarat că dacă va fi luată o decizie de acționare în instanță a companiei, va exista o „acțiune coordonată”.
Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un contract de furnizare separat cu AstraZeneca pentru livrarea de doze de vaccin anti-COVID-19.
AstraZeneca a anunțat că nu va putea respecta angajamentele de livrare
Reacția oficialului vine în contextul în care AstraZeneca a anunțat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-COVID din primul trimestru al acestui an, ca urmare a unor probleme în procesul de producție.
Compania se angajase inițial să livreze aproximativ 80 de milioane de doze pentru cele 27 de țări ale UE până la finalul lunii martie. Cu toate acestea, 31 de milioane de doze nu vor mai ajunge în UE ca urmare a apariției unor probleme de producție la fabrica din Belgia care produce serul.
Comisia Europeană atrage atenția AstraZeneca: Vaccinul a fost dezvoltat cu bani europeni
Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat luni seară că a transmis în mod public companiei farmaceutice AstraZeneca să ia măsuri pentru a livra cantitățile de vaccin împotriva COVID-19 stabilite prin contract, dat fiind faptul că vaccinul a fost finanțat din bani europeni.
Comisarul a mai spus că vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentului ar putea fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.
Oficialul a mai adăugat că a propus statelor membre implementarea imediată a unui mecanism de transparență, dat fiind faptul că Uniunea Europeană a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva COVID-19.
Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca grupul farmaceutic americano-german Pfizer-BioNTech să revină la ritmul de producție normal al vaccinului împotriva COVID-19.
Anunțul vine în contextul în care Pfizer a diminuat recent numărul de doze ale vaccinului împotriva COVID-19 livrate statelor membre ale Uniunii Europene față de planul convenit.
Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.