Mai multe state europene introduc noi restricții ca urmare a creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2
În contextul în care numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 și de decese asociate COVID-19 a înregistrat noi maxime, mai multe state europene au anunțat noi restricții antiepidemice sau prelungirea celor actuale.
Spre exemplu, Germania a înregistrat 1.244 de decese asociate COVID-19 în ultimele 24 de ore, număr care depășește ultimul record, de 1.188, înregistrat vinerea trecută, informează Agerpres.
De asemenea, numărul de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a ajuns la 25.164, mai mic, însă, față de recordul de pe 18 decembrie, când se înregistratu 33.777 de cazuri.
Totodată, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în această țară a ajuns la 768.093, la o populație de aproximativ 83 de milioane de locuitori.
Directorul Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, s-a declarat îngrijorat de identificarea noilor tulpini ale SARS-CoV-2 în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, dar a declarat că pandemia poate fi controlată până la finalul acestui an dacă un număr suficient de mare de cetățeni se vaccinează.
Italia menține restricțiile de circulație
Italia a anunțat 507 noi decese, depășind pragul de 80.000 de morți, dar și 15.774 de noi infectări.
Din acest motiv, autoritățile italiene au prelungit miercuri seară starea de urgență până pe 30 aprilie, iar unele restricții au fost chiar înăsprite.
Astfel, a fost menținută innterdicția de circulație între orele 22:00 și 05:00, școlile, cinematografele și bazinele de înot rămân închise, iar barurile și restaurantele vor fi în continuare obligate să închidă la orele 18:00.
Creșteri ale numărului de cazuri în Marea Britanie și Franța
Marea Britanie a înregistrat o creștere puternică a numărului de cazuri de COVID-19, a spitalizărilor și deceselor, iar sistemul sanitar britanic este copleșit, spitalele fiind nevoite să improvizeze morgi pentru victimele acestei boli.
Miercuri a fost înregistrat un nou record de decese (1.564). Astfel, începând de luni, 18 ianuarie, este obligatoriu un test COVID-19 negativ la intrarea în ţară, măsură de precauţie luată de guvernul de la Londra pentru a evita importarea şi a altor mutaţii ale coronavirusului, precum cele din Africa de Sud sau Brazilia.
Pe de altă parte, Marea Britanie a luat un avans considerabil faţă de UE în privinţa vaccinării, reuşind până miercuri să vaccineze peste 2,6 milioane de persoane.
O tendinţă ascendentă a infectărilor există şi în Franţa, deşi nu se observă o explozie a noilor infectări, cu 23.852 de noi cazuri anunţate miercuri şi 232 de noi decese. Cu toate acestea, guvernul de la Paris nu are în vedere un nou lockdown, dar este aşteptat să anunţe joi noi restricţii sociale.
Autoritățile au conceput un plan pentru testarea lunară a cel puțin un milion de elevi și profesori. Decizia vine în cotextul în care mutația britanică a virusului provoacă îngrijorări în Franța, dată fiind contagiozitatea acesteia.
Începând de vineri, Portugalia reintră în lockdown pentru cel puţin o lună, ca urmare a creşterii exponenţiale a cazurilor pozitive de COVID-19 şi deceselor, joi fiind a şasea zi consecutiv când s-au înregistrat peste o sută de decese. Autorităţile au decis amânarea tuturor intervenţiilor chirurgicale care nu sunt urgente. Cu toate acestea, școlile din Portugalia rămân deschise.