Prima pagină » Coronavirus » Mai multe state membre UE sunt nemulțumite de ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anti-COVID

Mai multe state membre UE sunt nemulțumite de ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anti-COVID

Mai multe state membre UE sunt nemulțumite de ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anti-COVID
Mai multe state membre UE sunt nemulțumite de ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anti-COVID. Sursa foto: Shutterstock

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au criticat ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anticoronavirus, potrivit unor oficiali, dar compania Pfizer a anunțat că aprovizionarea decurge conform planului.

Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, o treime dintre cele 27 de state membre au semnalat că nu au primit suficiente doze de vaccin, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.

De asemenea, există nemulțumiri și în ceea ce privește viitoarele etape de aprovizionare cu doze de vaccinn.

Printre țările care s-au declarat nemulțumite se numără Belgia, Italia și Lituania.

„Compania care produce vaccinuri ne-a transmis că sunt reduceri în aprovizionare la nivelul UE”, a declarat Vytautas Beniusis, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Lituania.

Răspunsul Pfizer

„Distribuirea vaccinurilor decurge conform programului convenit”, a comunicat compania Pfizer, subliniind că nu există probleme, dar explicând că etapele de furnizare sunt „aspiraţionale”.

Companiile BioNTech şi Pfizer au două contracte cu Uniunea Europeană, pentru furnizarea a până la 600 de milioane de doze anul acesta. Au stabilit să furnizeze 75 de milioane de doze în trimestrul al doilea din 2021 şi restul ulterior. Nu este clar câte doze ar trebui alocate în primul trimestru.

Compania Moderna trebuie să furnizeze zece milioane de doze până la sfârşitul lunii martie şi câte 35 de milioane de doze în trimestrele doi şi trei. Alte 80 de milioane de doze ar urma să fie furnizate anul acesta.

Comisia Europeană: În trimestrul doi vor fi disponibile mai multe doze de vaccin

Sandra Gallina, şeful Direcţiei pentru Sănătate din cadrul Comisiei Europene, a declarat că instituția este transparentă în ceea ce privește contractele pentru achiziția de vaccinuri.

Totodată, aceasta a spus că Uniunea Europeană a comandat, până în momentul de față, doze pentru 380 de milioane de cetățeni.

„Cantităţile încep să fie furnizate şi, după cum am menţionat în trecut, contractele, aşa cum au fost convenite, includ programări care vor fi mai consistente începând din aprilie. Trimestrul al doilea urmează să fie trimestrul cu multe doze, în primul trimestru am avut doze şi aş spune că sigur că nu sunt atât de abundente cum ar vrea mulţi să se întâmple, dar sunt rezultatul a ceea ce s-a negociat.

Referitor la problema cantităţilor, am observat o dezbatere amplă despre număr; ştiţi, unele persoane îşi imaginează că era posibilitatea de a cumpăra mai mult; eu aş spune că am mers foarte departe în privinţa cantităţilor şi am cumpărat tot ce se putea cumpăra.

Statele membre, care de fapt controlează acest element au convenit să cumpărăm mai mult. Comisia de coordonare şi-a dat acordul asupra posibilităţii de a avea încă 300 de milioane de doze în plus faţă de cele 300 de milioane pe care le avem deja de la BioNTech/Pfizer”, a spus Gallina.

Recent, autoritățile de la Bruxelles le-au reamintit statelor membre ale Uniunii Europene de angajamentul lor de a nu lansa „propriile proceduri de achiziție” pentru vaccinurile anti-COVID, dat fiind faptul că acestea au madatat Comisia Europeană să negocieze livrările pentru întreg Blocul comunitar.

Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziționarea a încă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Astfel, acestea ar urma să dubleze cantitatea de doze disponibile pentru statele europene, în contextul în care Uniunea Europeană a achiziționat deja 300 de milioane de doze de la acești producători, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a precizat că 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele